Emisiile din industria europeana au scazut in 2007

Emisiile industriei din Uniunea Europeana au scazut in 2007, au aratat datele provizorii ale Comisiei, informeaza Reuters.

Cum era de asteptat, datele mai arata si ca nivelurile emisiilor au fost mai scazute decat cotele de permise de emisii de gaze cu efect de sera puse pe piata sub schema UE.

Bruxelles-ul a anuntat ca va remedia scaparea din schema, reducand cotele permiselor in cea de-a doua faza a pietei de carbon care incepe in acest an. "Vom avea o criza de permise si emisiile vor fi efectiv reduse, spre deosebire de ceea ce s-a intamplat in faza unu", a aratat Louis Redshaw, seful pietelor de mediu la Barclays Capital.

Piata carbonului se presupune ca functioneaza prin punerea unui pret pe emisiile de carbon, adica pe consumul de energie, fortand companiile si oamenii sa-si reduca contributia la schimbarile climatice prin eficientizarea consumului de energie, de exemplu.

Comisia a redus furnizarea de permise, denumite alocatii UE, pentru perioada 2008-2012, iar reducerea de emisii de anul trecut nu a subminat asteptarile unei crize in 2008.

In vreme ce pretul permiselor in 2007 a scazut cu peste un euro, alocatiile in 2008 s-au comercializat la un pret cu 43 centi mai mare, ajungand la 23 euro, iar analistii se asteapta ca pretul sa creasca mai mult in viitorul apropiat, la 25-35 euro.

Acest lucru va creste pretul electricitatii pentru toti cetatenii UE pentru ca generatorii de energie pun costurile in pretul final, platit de consumatori. De asemenea, vor creste costurile pentru industrie care trebuie sa cumpere permise pentru a-si acoperi emisiile peste o anumita cota, inclusiv generatorii de electricitate, industia de petrol si gaze, hartie, otel si ciment.

Calculele realizate de Reuters au sugerat ca permisele pentru emiterea dioxidului de carbon in cadrul industriei au depasit cantitatea de emisii de 1,884 miliarde de tone metrice din 2007, cu 28 milioane de tone metrice.

Datele preliminare din 2007 au aratat ca emisiile din sectorul industrial au scazut cu 6 procente fata de 2006, exceptie facand Romania si Bulgaria. O critica constanta a schemei consta in faptul ca acele companii care sunt afectate de schema obtin aproape toate certificatele pe gratis. Acest lucru a permis producatorilor de electricitate din Europa sa castige zeci de miliarde de euro, profitand de permisele gratuite acordate pana in 2013 prin intermediul schemei.

Piata carbonului din Europa, in valoare de 28 miliarde euro, este punctul central al pietei globale de 40 miliarde euro care se asteapta ca va creste odata cu schema federala a SUA pe care toti candidatii la prezidentia tarii o sustin.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri