Emisiile de CO2 au scăzut în UE cu 2,8%. Ce s-a întâmplat în România?

Conform estimărilor Eurostat, în 2022, emisiile UE de dioxid de carbon (CO2) din arderea combustibililor fosili (petrol și produse petroliere, gaze naturale, cărbune și turbă) pentru utilizarea energiei pe teritoriul UE au atins aproape 2,4 gigatone (Gt), ceea ce indică o scădere cu 2,8%, comparativ cu anul precedent. România și-a redus emisiile, în aceeași perioadă, cu 6%.

Emisiile de CO2 generate de utilizarea energiei contribuie major la încălzirea globală și reprezintă aproximativ 75% din toate emisiile de gaze cu efect de seră produse de om în UE. Mixul de combustibili, standardele locuințelor, creșterea economică, dimensiunea populației și activitățile de transport și industriale sunt câțiva factori care influențează emisiile de CO2 din utilizarea energiei, potrivit Eurostat.

Emisiile de CO2 sunt emise atunci când sunt arși combustibili fosili. De exemplu, utilizarea gazelor naturale importate pentru generarea de energie electrică duce la o creștere a emisiilor în țara care a importat gazul. În schimb, importurile de energie electrică nu afectează emisiile țării, acestea fiind raportate în țara în care a fost produsă electricitatea. O analiză mai aprofundată trebuie să ia în considerare toate importurile și exporturile de diferite produse energetice primare și derivate, mărfuri cu emisii încorporate (cum ar fi fierul și oțelul), precum și, în cazul transporturilor, turismul cu combustibili (adică, alimentarea unui vehicul într-o țară, dar consumând acel combustibil într-o altă țară).

Cele mai mari scăderi ale emisiilor de CO2 din utilizarea energiei teritoriale în Țările de Jos, Luxemburg, Belgia și Ungaria. În 2022, emisiile de CO2 din utilizarea energiei teritoriale au scăzut în 17 țări UE. Cea mai mare scădere a fost înregistrată în Olanda (-12,8%), urmată de Luxemburg (-12%), Belgia (-9,7%) și Ungaria (-8,6%).

Pe de altă parte, Bulgaria a înregistrat cea mai mare creștere a emisiilor de CO2 (+12%), urmată de Portugalia (+9,9%) și Malta (+4,1%).

Datele arată că numai Germania reprezintă un sfert din totalul emisiilor de CO2 ale UE din arderea combustibililor fosili pentru utilizarea energiei. Italia și Polonia (fiecare 12,4%) și Franța (10,7%) au fost următoarele pe lista UE a celor mai mari emițători de CO2 în 2022.

În 2022, datele agregate arată că emisiile de CO2 provenite de la combustibilii fosili solizi (cărbune și șisturi bituminoase, excluzând turba) au crescut ușor la nivelul UE (+3 puncte procentuale; pp.), în timp ce emisiile de petrol și produse petroliere au rămas aproximativ aceleași nivel ca în 2021 (+1 pp). Pe de altă parte, emisiile de CO2 din gaze naturale au scăzut semnificativ (-13 pp), reflectând, printre altele, eforturile investite de țările UE pentru atingerea obiectivului de reducere voluntară a cererii de gaze introdus în august 2022.

Citește și: Țările UE vor să deblocheze acordul cu privire la energia regenerabilă

spot_img

Ultimele știri