Emisiile de carbon ale sectorului energetic au crescut pentru al doilea an consecutiv

Emisiile de carbon ale sectorului energetic au crescut pentru al doilea an consecutiv, conform unei analize preliminare realizată de Agenția Internațională pentru Energie (IEA).

Emisiile de carbon ale sectorului energetic au stagnat între 2014 și 2016 după ce au crescut timp de mai multe decenii, însă în 2017 au crescut cu 1.4%. IEA nu a specificat cât de mult au crescut emisiile în acest an, însă au confirmat că au atins deja un nou prag istoric. Datele oficiale vor fi publicate abia în martie 2019.

Raportul arată că ținta de limitare a încălzirii globale la 2 grade Celsius sau 1.5 grade Celsius este din ce în ce mai greu de atins.

Fatih Birol, director executiv IEA, a declarat pentru The Guardian că este nevoie de o reducere semnificativă a emisiilor provenite de la sectorul energetic.

„Când mă uit la primele nouă luni de date, mă aștept ca în 2018 emisiile de carbon să crească din nou. Acestea sunt cu siguranță vești îngrijorătoare pentru țintele noastre climatice. Trebuie să asistăm la un declin drastic al emisiilor.”, a declarat Birol.

Birol a explicat că agravarea poluării este un rezultat al economiei globale care încurajează utilizarea cărbunelui, al petrolului și a gazelor naturale.

ONU: sunt necesare schimbări fără precedent în toate aspectele societății pentru a limita încălzirea globală la 1.5 grade Celsius

Un nou raport IEA prezice că energia regenerabilă va ajunge să reprezinte 30% din electricitatea totală generată la nivel global în 2023, față de 25% în 2017. Conform estimărilor, energia solară va fi implementată tot mai mult în următorii cinci ani, reprezentând la fel de multă capacitate cât restul surselor regenerabile la un loc.

Green Report Shop Casa ECO

Conform lui Birol, creșterea gradului de utilizare a energiei regenerabile trebuie să fie acompaniat de închiderea termocentralelor din Asia.

„Dacă [termocentralele] nu vor fi închise timpuriu, mai mult de două treimi dintre emisii [în 2040] sunt stabilite deja astăzi. Din păcate o mare parte a problemei, în viziunea mea, este cărbunele din Asia.”

Raportul IEA este mai optimist decât anul trecut când vine vorba de dezvoltarea energiei regenerabile în următorii cinci ani, datorită schimbărilor de politică și a dezvoltării pieței în țări cheie.

spot_img

Ultimele știri