Elevii ar putea face si gradinarit din toamna

Peste 1,6 milioane de elevi din clasele I-VIII ar putea merge din toamna in vizite la ferme sau la statiuni de cercetare si s-ar putea ocupa de gradinarit, pentru a cunoaste beneficiile fructelor si legumelor, costurile pentru aceste activitati urmand sa fie suportate de consiliile judetene sau locale.

Prevederile sunt cuprinse intr-un proiect de Hotarare de Guvern elaborat de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), care stabileste masurile adiacente ale programului de incurajare a consumului de fructe in scoli.

Reprezentantii Ministerului Agriculturii arata, intr-un comunicat de presa, ca pe langa distributia gratuita de fructe in scoli, statele membre au obligatia sa implementeze masuri adiacente pentru formarea si fixarea de obiceiuri alimentare sanatoase in randul copiilor.

Astfel, Ministerul Agriculturii propune ca masuri adiacente pentru anul scolar 2010-2011 organizarea de vizite la ferme pomicole sau legumicole, la statiuni de cercetare pomicola sau legumicola, la zilele recoltei, expozitii, targuri sau alte evenimente ori activitati similare. De asemenea, elevii ar putea participa la activitati de gradinarit sau la concursuri tematice cu premii si ar putea fi informati, prin brosuri sau materiale didactice, despre beneficiile consumului de fructe si legume proaspete.

"Acestea au ca scop constientizarea, in randul elevilor din clasele I-VIII, a specificului fructelor si legumelor ca produse agricole, a rolului acestora in alimentatia umana, precum si a beneficiilor consumului de fructe si legume proaspete si, prin urmare, crearea si fixarea de obiceiuri alimentare sanatoase. Pe termen lung, implementarea acestui program la o varsta la care se formeaza obiceiurile alimentare poate contribui la reducerea cheltuielilor destinate tratarii diferitelor afectiuni (de exemplu obezitatea si diabetul) cauzate de o alimentatie nesanatoasa", potrivit MADR.

Consiliile judetene sau locale ale sectoarelor municipiului Bucuresti si, respectiv, ale comunelor, oraselor si municipiilor sunt obligate sa puna in aplicare cel putin una dintre aceste masuri adiacente, costurile urmand sa fie suportate de acestea.

Ministrul Agriculturii, Mihail Dumitru, a precizat ca aceste masuri sunt optionale pentru elevi, iar acestia nu vor fi obligati sa faca "munca patriotica".
"Fiecare autoritate locala poate implementa una sau mai multe masuri, in functie de preferinte si buget. Decizia apartine, in totalitate, acestora.

Daca aleg sa organizeze vizite la ferme legumicole sau pomicole, daca tiparesc brosuri si materiale didactice sau opteaza pentru activitati de gradinarit sau concursuri tematice ori daca aleg doua sau mai multe dintre aceste masuri adiacente, totul depinde de hotararea lor. Subliniez, o data in plus, ca masurile sunt optionale, iar copiii nu vor fi obligati, sub nicio forma, sa faca «munca patriotica»", a spus Mihail Dumitru, citat intr-un comunicat de marti al Ministerului Agriculturii.

Potrivit initiatorilor proiectului de HG, activitatile de gradinarit se incadreaza in categoria activitatilor in aer liber si au fost gandite ca un mod de relaxare in natura a copiilor, iar participarea elevilor este optionala, nu obligatorie, "optionala fiind si consumarea marului oferit in scoala, chiar daca furnizarea acestuia este obligatorie".

"In functie de varsta, elevii pot participa, de exemplu, fie la plantatul unor arbusti sau pomi fructiferi – si cand spun asta nu ma gandesc la plantatul unei intregi livezi, ci a unui puiet – fie la udatul florilor sau a legumelor cu ajutorul stropitorilor etc. La acest fel de activitati ne-am gandit atunci cand am ales activitatile in timpul liber ca activitati adiacente programului de incurajare a consumului de fructe in scoli si nu la a trimite copiii la munca patriotica", a mai spus ministrul Mihail Dumitru.

Reprezentantii Ministerului Agriculturii au precizat ca 1.688.995 de elevi din clasele I-VIII, din invatamantul public si privat, vor beneficia de programul fructe in scoli, limita valorii zilnice fiind de 0,30 lei pe elev. Pentru anul scolar 2010-2011 Romania a obtinut 9.659.220 de euro, aproape dublul fondurilor alocate pentru 2009-2010.

Ministerul Agriculturii mentioneaza ca in 26 februarie a notificat CE privind strategia de implementare a programului, care cuprinde informatii legate de grupul tinta, produsul distribuit, masurile adiacente si bugetul programului.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri