Egiptul va avea in curand o centrala solara de 100 de megawati, estimata la 700 de milioane de dolari, potrivit unui anunt facut de ministerul egiptean al Energiei, transmite The Guardian.
Centrala va fi construita intre 2012 si 2017 la Kom Ombo. Proiectul va fi finantat de mai multe institutii internationale, printre care Fondul African pentru Dezvoltare si Banca Mondiala, dar si prin Mecanismul pentru dezvoltare curata al Natiunilor Unite.
Acesta va fi al doilea proiect solar al tarii in ordinea marimii, dupa cel de la El-Koraymat ce va fi inaugurat la sfarsitul anului si va produce un total de 140 de megawati.
Cea mai mare parte din energia produsa in Egipt provine din statiile alimentate cu gaze naturale si, intr-un procent mai mic, din hidrocentralele din Delta Nilului. Cu toate acestea, guvernul s-a angajat sa produca 20% din energie din surse regenerabile pana in 2020. Egiptul ar putea chiar sa exporte energie solara prin proiectul Desertec initiative.
Tara are si un potential eolian important, iar Banca Mondiala estimeaza ca pana la 7,2 gigawati de energie eoliana ar putea fi produsi aici pana in 2022.
Foto: The Guardian