EFSA a publicat un set de recomandări pentru transportarea animalelor vii

Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA) a publicat miercuri un set de recomandări cu privire la îmbunătăţirea condiţiilor pentru transportarea animalelor vii precum vitele, oile şi porcii, în contextul în care cresc presiunile pentru interzicerea comerţului transfrontalier cu animale vii, transmite Bloomberg.

În fiecare an la nivel global sunt exportate animale vii în valoare de aproximativ 22 de miliarde de dolari, însă Uniunea Europeană este cel mai mare exportator în condiţiile în care controlează 80% din comerţul mondial cu animale vii.

Există din ce în ce mai mult apeluri pentru îmbunătăţirea bunăstării animalelor şi reducerea riscurilor pe care animalele bolnave le pun la adresa oamenilor, în special după ce o serie de accidente grave din ultimii ani au dus la moartea a mii de animale.

În recomandările sale către Comisia Europeană, publicate miercuri, Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA) a subliniat că animalele au nevoie de mai mult spaţiu pentru a se reduce astfel stresul.

De asemenea, majoritatea vitelor şi porcilor ar trebui transportaţi la temperaturi mai mici decât limita actuală de 30 de grade Celsius, a apreciat EFSA. Autoritatea a mai informat că este nevoie ca durata călătoriilor să fie menţinută la minimum, dar nu a recomandat limite mai stricte pentru timpul de transport.

Datele furnizate de Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) arată că blocul comunitar a exportat 1,46 miliarde animale vii în 2020, adică 81% din totalul mondial.

Din ce în ce mai multe ţări limitează sau interzic complet transportul de animale vii. Noua Zeelandă a anunţat că va elimina această practică în 2023, iar Marea Britanie a promis şi ea că va interzice comerţul cu animale vii. Activiştii pentru drepturile animalelor de la Compassion in World Farming militează pentru interzicere exporturilor de animale vii în afara UE.

Recomandările formulate de Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA) vor constitui baza pentru revizuirea legislaţiei UE în domeniul bunăstării animalelor, care face parte din strategia „De la fermă în farfurie”, iar propunerile de revizuire sunt aşteptate în 2023.

Anul trecut un număr de aproximativ 1.800 de tauri au murit de foame sau au fost eutanasiaţi după ce o navă care a plecat din Spania la finele lui 2020 a fost blocată pe mare timp de mai multe luni din cauza perturbărilor create de pandemia de coronavirus.

În noiembrie 2019, o navă care părăsise Portul Midia din România s-a scufundat după ce a plecat de la cheu. Salvatorii au reuşit să salveze doar 228 din totalul de 14.600 de oi aflate la bord, dar în cele din urmă doar 180 de oi au supravieţuit, restul murind în condiții groaznice. Accidentul a ajuns atunci în presă internațională.

Citește și: Exporturile de animale vii continuă pe caniculă, deși ANSVSA le-a suspendat 

Un an de la dezastrul din portul Midia. Guvernul nu a făcut niciun pas înainte pentru a opri exportul cu animale vii 

Agent Green: USR se dovedeşte mai rău decat PSD. Parlamentarii USR au blocat legea care ar fi aprobat OUG-ul pentru interzicerea exportului cu animale vii măcar pe timpul verii. Acum este caniculă şi animalele se coc de vii în vapoare şi camioane

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri