Studiu IEA: În 2015, am consumat mai eficient energia, dar tot nu este de ajuns

Anul trecut, eficiența energetică s-a îmbunătățit cu 1.8% la nivel global. Estimarea aparține Agenției Internaționale a Energiei (IEA), care avertizează că ar fi nevoie de eforturi și mai mari.

eficiență energetică

În 2015, pierderile de energie înregistrate au fost cu 1.8% mai mici decât în 2014. Comparativ cu media anuală din perioada 2003-2013, creșterea este de 3 ori mai mare. Există îmbunătățiri chiar și față de performanțele din 2014, când consumul a fost eficientizat cu 1.5% față de anul anterior. Datele aparțin unui raport al IEA, publicat astăzi.

eficiență energetică

Printre măsurile care au stat la baza îmbunătățirii eficienței energetice, se numără: înăsprirea standardelor privind consumul de combustibil în industria auto, evoluția tehnologiilor de iluminare și înăsprirea standardelor în domeniul construcțiilor.

În 2015, de exemplu, mașinile au fost cu 9% mai eficiente decât în 2010. Astfel, s-au economisit 2.3 milioane de barili de petrol zilnic, adică 2.5% din rezervele de la nivel global. Economii au fost făcute și datorită măsurilor de eficientizare energetică efectuate din 2000 și până în prezent. Mai exact, este vorba despre 540 de miliarde de dolari, salvați de țările membre IEA în 2015.

eficiență energetică

Progresul, prea modest în raport cu țintele asumate

În ciuda performanțelor mai bune, specialiștii Agenției Internaționale a Energiei (IEA) avertizează că progresul nu este suficient de mare. Se pare că ar fi nevoie de o îmbunătățire anuală de cel puțin 2.6% pentru a atinge țintele stabilite prin acordul climatic agreat anul trecut la Paris.

Acordul va intra în vigoare în data de 4 noiembrie 2016, după ce Parlamentul European a aprobat ratificarea lui săptămâna trecută. Pentru a-și produce efectele, pactul trebuia ratificat de 55 de țări, care să totalizeze cel puțin 55% din emisiile de gaze cu efect de seră la nivel mondial.

Potrivit IEA, pentru a îndeplini țintele acordului, statele lumii ar trebui să investească 13.5 trilioane de dolari în perioada 2015-2030, în tehnologii cu emisii reduse de carbon și în soluții de eficientizare energetică.

spot_img

Ultimele știri