Parlamentul European a ratificat astăzi acordul climatic agreat la Paris

În decursul acestei săptămâni, Uniunea Europeană va trimite documentele ratificării către ONU. Astfel, vor fi îndepliniți toți pașii necesari pentru intrarea în vigoare a acordului internațional de combatere a poluării.

acord climatic lideri
Presedintele Parlamentului European, Martin Schulz (dreapta), alături de Secretarul General al ONU, Ban Ki-moon (stânga)

Parlamentul European a aprobat astăzi, 4 otombrie 2016, ratificarea acordului climatic agreat în luna decembrie a anului trecut la Paris. S-au înregistrat 610 voturi pentru, 38 – împotrivă și 31 abțineri. Votul vine după ce vinerea trecută miniștrii UE hotărâseră ratificarea. La 30 de zile după ce Uniunea Europeană trimite documentele ratificării la ONU, acordul poate intra în vigoare la nivel global.

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a subliniat rolul UE în aplicarea acordul climatic.

Astăzi, Uniunea Europeană a transformat ambiția de a lupta împotriva schimbărilor climatice în acțiune. Acordul de la Paris este primul de acest tip și nu ar fi fost posibil fără Uniunea Europeană. Astăzi am continuat să arătăm că suntem lideri și că, împreună, Uniunea Europeană poate livra rezultate.

Cine a mai ratificat acordul climatic

În luna septembrie a acestui an, 31 de state din America de Sud și Asia au ratificat acordul agreat acum un an de Națiunile Unite. Astfel, numărul țărilor care îl ratificaseră ajunsese la 60, cu Statele Unite, China și India pe listă. Odată cu ratificarea din partea Uniunii Europene, acordul poate intra în vigoare la nivel global.

Pentru a-și produce efectele, pactul trebuia ratificat de 55 de țări, care să totalizeze cel puțin 55% din emisiile de gaze cu efect de seră la nivel mondial. Înainte de evenimentul de astăzi, cele 60 de țări care ratificaseră erau responsabile pentru 47.5% din emisii. Acum, pragul a fost depășit.

Acordul climatic, de la adoptare la aplicare

Adoptarea acordului climatic a avut loc la sfârșitul anului trecut, după 2 săptămâni de negocieri, desfășurate în cadrul celei de-a XXI-a conferințe a Părților (COP 21) la Convenția – cadru a Organizației Națiunilor Unite asupra schimbărilor climatice (UNFCCC). În perioada 30 noiembrie – 12 decembrie 2015, au fost prezenți la Paris în jur de 150 de șefi de state și de guverne și peste 25.000 de delegați oficiali ai guvernelor, ai organizațiilor interguvernamentale, ai agențiilor ONU, ai ONG-urilor și ai societății civile.

De la adoptarea acordului și până la punerea lui în aplicare, mai existau câteva provocări de depășit. Mai întâi el trebuia semnat de state, lucru care s-a întâmplat în mare parte în aprilie 2016.

Apoi, pentru ca prevederile lui să devină obligatorii din punct de vedere juridic, statele membre ONU erau nevoite să îl ratifice. Procesul poate avea loc până în 2020. Cu ratificarea din partea Uniunii Europene, însă, se îndeplinesc deja criteriile aplicării sale la nivel global.

spot_img

Ultimele știri