Tema eficienței energetice a clădirilor rămâne un subiect fierbinte pe agenda Conferințelor Green Report. Când vorbim despre eficiența energetică a clădirilor, pe de o parte, ne referim la construcțiile noi care trebuie să atingă încă de la momentul proiectului standardele nearly zero energy buildings (nZEB), dar și la parcul de clădiri vechi care trebuie reabilitate.
Pentru acestea din urmă, avem fonduri de 2,2 miliarde de euro prin „Valul renovării” din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
Renovarea clădirilor existente în Europa cu izolație cu rol de economisire a energiei ar putea salva 660 megatone de dioxid de carbon, de două ori mai mult decât emite Franța într-un an. Clădirile pot economisi cu 68% mai multe emisii decât următorul sector cel mai rentabil, industria.
De această dată în cadrul Conferinței Green Report, ne propunem să aducem pe tapet probleme despre care nu se vorbește foarte mult în spațiul public: calitatea materialelor și a lucrărilor de renovare, dar și felul în care beneficiarii finali pot să se asigure că au făcut cele mai bune alegeri, care să fie eficiente cu adevărat și să nu le pună sănătatea sau viața în pericol.
Încercăm să răspundem, alături de invitații noștri, la întrebări precum:
- Care sunt cele mai bune soluții din punct de vedere tehnic și cum facem rost de bani pentru a le aplica?
- Ce este de lăudat și ce este de criticat în modul în care se utilizează fondurile din PNRR?
- Sunt metodele alese până acum cele mai eficiente, cele mai ecologice, cele mai sănătoase?
Invitații noștri:
- Dr. Horia Petran, președinte Asociația Cluster Pro nZEB;
- Univ. Dr. Cătălin Lungu, Universitatea Tehnică de Construcții București;
- Andrei Iorgulescu, director în cadrul Administrației Fondului de Mediu (AFM);
- Raluca Munteanu, reprezentant Ordinul Arhitecților din România;
- Dan Trifu, vicepreședinte Fundația Eco-Civica;
- Mihai Moia, director executiv ROENEF.
Vă așteptăm joi, 14 aprilie, începând cu ora 10:00, pe green-report.ro, pe Facebook și pe LinkedIn, pentru a discuta despre „Valul renovării”, dar și despre alte formule prin care putem să facem locuițele, birourile și alte tipuri de clădiri să consume mai puțin și mai inteligent, în cadrul Conferinței „Eficiența energetică a clădirilor. Soluții tehnice și finanțarea lor.