Editie Speciala, Mehedinti: Raurile colmateaza Dunarea cu mii de tone de mal

Golful Bahna – Mehedinti se confrunta cu o situatie ingrijoratoare din cauza aluviunilor ce au fost aduse de rau. La ora actuala, miile de tone de mal depuse la gura de varsare in Dunare au dus chiar la schimbarea florei si a faunei. Mai mult, lacul de acumulare de la Portile de Fier I a fost si el colmatat cu milioane de tone de aluviuni, acest lucru putand avea efecte negative asupra malurilor fluviului.

Specialistii in geologie sunt de parere ca fenomenul de colmatare in exces a cursurilor raurilor sau fluviilor poate avea efecte grave asupra intregului mediu inconjurator.

Efectele colmatarii

„Colmatarea unui rau duce la schimbarea sistemului hidraulic de curgere si apare fenomenul de imbatranire a raului. In acest context, se schimba si biotipul raului, adica flora si fauna. Ca impact adiacent se inregistreaza schimbarea nivelului panzei apei freatice, dar si chimismul apelor subterane, prin aparitia de masa straina. Pe de alta parte, daca malurile nu sunt amenajate corespunzator, apare fenomenul de eroziune si, implicit, de schimbare a cursului apei”, a declarat geologul Nicolae Pascovici, din cadrul Agentiei de Mediu Mehedinti.

Localitati in pericol

Din cauza colmatarii excesive a raului Bahna, localitatile aflate pe maluri sunt in pericol de a fi rupte de restul judetului. Fara o implicare majora a autoritatilor judetului, si nu numai, mii de familii ar putea deveni prizonierele propriilor localitati, dar schimbari majore se vor inregistra si pe cursul Dunarii. Sau, mai bine zis, in zona lacului de acumulare de la Portile de Fier I.

Situatia golfului Bahna este foarte ingrijoratoare. Aluviunile depuse au dus la schim-barea cursului raului, iar acum apele golfului macina malurile. Drept urmare, drumul de acces spre Ilovita – Bahna a inceput sa alunece. Daca nu se intervine pentru decolmatarea gurii de varsare, dar si pentru regularizarea cursului raului si amenajarea malurilor, vom asista la o situatie extrem de complicata. viceprimarul Ilovitei, Petre Tinica

Un strat de aluviuni de 1,5 metri

Cu aceeasi situatie se confrunta, de fapt, intregul lac de acumulare de la Portile de Fier I. De peste 35 de ani, cati au trecut de la amenajare, lacul nu a suportat nicio actiune de decolmatare. La ora actuala, specialisti din cadrul Apelor Romane Mehedinti sustin ca stratul de aluviuni depuse in lac este de peste 1,5 metri si, ca urmare, nivelul Dunarii a crescut considerabil.

Pentru mai multe informatii viziteaza Editie Speciala

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri