Nicholas Stern si alti economisti renumiti vor un fond global de 400 miliarde dolari pentru energii regenerabile, termoizolarea caselor si crearea de locuri de munca. Fondul are ca scop cresterea economica si oprirea schimbarilor climatice, informeaza The Guardian.
Echipa de economisti a calculat ca aproximativ 400 miliarde dolari ar trebui folositi pentru tehnologiile cu emisii scazute de carbon, precum termoizolarea caselor si energiile regenerabile. Avand in vedere urgenta crizelor economica si climatica, echipa doreste ca investitia sa se faca pana in vara si sa reprezinte 20% din miliardele ce vor fi cheltuite la nivel global drept stimulent fiscal.
„Cu atatea miliarde ce vor fi cheltuite de guverne pe energie, cladiri si transport, este vital ca aceste investitii publice sa nu ne blocheze zeci de ani de acum incolo intr-o economie cu emisii ridicate de carbon, care sa fie costisitoare si nesustenabila”, a declarat Lordul Stern, fostul economist al Trezoreriei britanice si presedintele Institutului de Cercetare Grantham.
“Tarile foarte industrializate trebuie sa dea dovada de leadership anul acesta si sa-si ia angajamentul ca-si vor reduce emisiile cu cel putin 80% pana in 2050, comparativ cu 1990, iar planurile lor de redresare economica trebuie sa fie in acord cu acest scop”, a adaugat Nicholas Stern.
Conform unui raport publicat astazi de economisti, politicienii nu ar trebuie sa intarzie planurile de reducere a emisiilor din cauza crizei economice. Mai mult, actiunile de contracarare a schimbarilor climatice ar putea face parte dintr-un pachet fiscal care sa stimuleze economiile nationale.
Raportul ofera solutii pentru o economie verde
Raportul evalueaza potentialul de reusita al unui numar de investitii in politicile verzi. Potrivit raportului, cele mai eficiente investitii ar fi masurile de eficienta energetica pentru case si cladiri publice, programele de inlocuire a boilerelor, eforturile de a folosi aparate si becuri eco si trecerea la inclazirea prin surse regenerabile, ca biomasa.
O alta masura prevazuta in raport ar fi investitiile in cercetarea si dezvoltarea din domeniul energetic, promovarea proiectelelor de energie regenerabila, precum fermele eoliene, si modificarea taxelor auto pentru a incuraja folosirea unor vehicule mai putin poluante. Mai mult, una din cele mai eficiente masuri de reducere a emisiilor este incurajarea verificarilor de presiune a cauciucurilor.
Raportul a fost redactat de multi dintre economistii care au scris si influenta Stern Review din 2006 privind economia schimbarii climatice. „Evaluarea noastra arata ca 400 miliarde de dolari cheltuiti la nivel global in urmatoarele 18 luni pe politici verzi si pe alte investitii, precum o folosire mai inteligenta a curentului electric, ne vor ajuta sa facem fata crizei economice actuale, sa cream locuri de munca si sa contracaram schimabrile climatice”, a declarat, la randul sau, autorul coordonator al raportului, Alex Bowen de la Institutul Grantham.
„Este clar ca investitiile verzi nu sunt intiative de lux care ar trebui amanate pana la trecerea crizei economice”, a spus Dimitri Zenghelis, un alt autor al raportului. „Evaluarea noastra arata ca multe din masuri se suprapun criteriilor de redresare economica si speram ca guvernele vor vedea lucrurile in acelasi fel”, a adaugat membrul Institutului Grantham.
Initiativa are sustinere politica in Marea Britanie
Lordul Chris Smith, presedintele Agentiei guvernamentale de Mediu, vrea si el „un nou acord verde”. In primul sau discurs major, acesta a explicat ca Marea Britanie „si-a pierdut indrazneala”, dar ca perioada de criza este ideala pentru a lua masuri.
„Cred ca anul 2009 ar putea fi anul cand ne vom schimba radical unele obiceiuri economice si sociale si in care vom face o trecere istorica spre un model sustenabil al activitatii umane”, a adaugat Lordul Smith.
Mai mult, el doreste ca electricitatea sa fie in intregime generata fara emisii de carbon pana in 2030, inclusiv prin construirea unei noi generatii de centrale nucleare si considera ca este o „tragedie” faptul ca Marea Britanie nu a profitat pana acum de potentialul energiei eoliene si solare. Din punctul lui de vedere, tara sa ar trebui sa devina lider mondial in tehnologia de captare si stocare a carbonului, prin care dioxidul de carbon obtinut in termocentrale sa fie ingropat.
Propunerea pentru o economie verde va fi sprijinita printr-un nou raport ce va fi facut public luni prin Programul de Mediu al Natiunilor Unite.