Economii de 30% prin reabilitare energetica

Prin reabilitare energetica, oricare dintre cladirile actuale din Romania poate fi transformata intr-un  model de sustenabilitate in privinta eficientizarii energetice. Potrivit expertilor, economiile realizate in privinta consumurile se ridica la aproximativ 30%.

Chiar daca pe hartie calculele duc spre economii de pana la 60%, personal cred ca in Romania, in conditiile actuale se pot realiza economii de circa 30%”, este de parere Mariana Barbuta, senior expert la Institutul de Cercetari si Modernizari Energetice (ICEMENERG).

In domeniul eficientei energetice a cladirilor s-au inregistrat multe realizari, printre care se numara programele nationale si locale de reabilitare a blocurilor, dar s-au semnalat deficientele.

Solutiile de reabilitare, mai exact de «anvelopare», au condus la sabloane de tipul «termoizolare pereti exteriori verticali cu 10 cm polistiren expandat». Nu au contat prea mult materialele de constructie ale cladirii (caramida, beton, bca), majoritatea termoizolarilor fiind adusa la acelasi numitor, 10 cm polistiren. In multe cazuri nu au fost corelate proprietatile termoizolante ale materialelor folosite cu cele prevazute in auditurile energetice si, nu de putine ori, lucrarile au lasat de dorit incepand cu pregatirea suprafetelor cladirilor”, a mai spus expertul ICEMENERG.

De asemenea, printre problemele semnalate se numara si faptul ca in cadrul acestor programe s-a intervenit prea putin in zona de instalatii si echipamente din cladiri. O alta problema semnalata a fost aceea ca autoritatile centrale si locale, in majoritatea cazurilor si-au asumat investitiile de anvelopare/reabilitare in totalitate sau intr-un procent semnificativ, fara a avea vreun aport din partea asociatiilor de proprietari.

Neimplicarea beneficiarilor duce la comportamente iresponsabile

Beneficiarii masurilor ar fi putut sa aiba un comportament favorabil economisirii de energie. De exemplu, temperatura interioara nu este reglata prin utilizarea dispozitivelor interioare, ci prin deschiderea geamurilor. Acest lucru era simplu de realizat prin transmiterea unui set de recomandari privind utilizarea eficienta a energiei in cladiri”, a explicat Mariana Barbuta.

Citeste mai mult in revista Green Report.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri