Economia UE, insanatosita prin reducerea poluarii

Un studiu publicat de Uniunea Europeana arata ca daca statele membre isi vor atinge tintele de reducere a emisiilor poluante, de 20%-30%, propuse pentru 2016-2020, consecintele asupra economiei vor fi dintre cele mai bune.

Studiul arata ca indeplinirea acestui obiectiv, caruia insa unele state UE i se opun, va aduce economii de 31,3 miliarde de euro, anual, numai in zona cheltuielilor cu carburantii fosili.

Cheltuielile prevazute pentru combaterea poluarii vor scadea, de asemenea, anual, cu 3,6 miliarde de euro, iar in sanatate, tot in acelasi interval 2016-2020, cheltuielile vor fi reduse cu  pana la 7,6 miliarde euro anual.

Iar tarile sarace din Europa Centrala si de Est vor avea posibilitatea sa-si micsoreze costurile investitiilor, gratie scaderii emisiilor de carbon.

De aceeasi parere este si ambasadorul Germaniei la Bucuresti, Andreas von Mettenheim, care puncta, in cadrul unui seminar, ca „in viitoarea decada, Europa va trebui sa accepte provocarea unei cresteri economice, sa creeze noi locuri de munca si sa reduca gazele cu efect de sera”.

Daunele pe care le aduce poluarea aerului sanatatii si mediului insumeaza anual, in Uniunea Europeana (UE), 100 de miliarde de euro, potrivit unui Raport al Agentiei Europene pentru Mediu (AEE), realizat in 27 de state europene.

Pe cap de locuitor, costurile au fost evaluate de catre AEE, anual, la 200-300 de euro, iar, in 2009, emisiile poluante provenite din 10.000 de mari uzine si instalatii electrice din UE au avut un impact asupra sanatatii oamenilor si asupra mediului, evaluat intre 102 si 169 de miliarde de euro.

Mihaela Pavnutescu
 
Citeste si:  Olandezii sunt scutiti de limitele de poluare
100 de miliarde euro, pe an, pretul poluarii aerului in Europa

spot_img

Ultimele știri