Ecologistii refuza „epoca de aur” a gazelor

Gazele naturale si exploatarea lor ar putea intra intr-o “epoca de aur”, sustine studiul intitulat Golden Rules for a Golden Age of Gas („Reguli de aur pentru o epoca de aur a gazului”).

Studiul, publicat de IEA (International Energy Association – Agentia Internationala pentru Energie) la data de 29 mai a.c., a fost prezentat acum cateva zile in fata Parlamentului European.

Studiul prezinta gazele din rezerve neconventionale, inclusiv gazele din sist, drept una dintre resursele viitorului energetic „verde”. IEA estimeaza ca exploatarea gazelor naturale va inlocui carbunele ca resursa energetica si va contribui la scaderea emisiilor de gaze cu efect de sera, la nivel global.

Regulile de aur ale gazelor socheaza ONG-urile de mediu

Desi gazele naturale sunt prezentate drept o alternativa ecologica, organizatiile de mediu din Romania contesta concluziile studiului IEA.

Doua ONG-uri de mediu, ALMA-RO si TERRA Mileniul III „isi exprima ingrijorarea fata de studiul intitulat Golden Rules for a Golden Age of Gas", intrucat situatia ar fi prezentata „partinitor fata de investitori, omitand sau trecand in plan secund impactul de mediu al exploatarii rezervelor neconventionale”.

Romgaz a descoperit gaze de sist in Transilvania

Potrivit IEA, companiile specializate in exploatarea gazelor naturale ar putea aplica reguli stricte, astfel incat sa „linisteasca opinia publica” si sa reduca impactul de mediu si social al lucrarilor de exploatare, considerate singurele piedici in dezvoltarea la scara larga a acestei tehnologii.

Regulile de aur mentionate de IEA includ reglementarea legislativa mai stricta si cresterea transparentei din partea investitorilor, mai multa grija pentru impactul asupra mediului si aplicarea bunelor practici preluate de la firmele cu experienta indelungata in exploatarea gazelor. Rezultatul ar urma sa fie o asa numita „licenta sociala de exploatare”, adica un compromis intre investitori si societatea civila care momentan se opune exploatarilor de gaze neconventionale, din ratiuni ce vizeaza impactul asupra mediului si asupra sanatatii oamenilor.

Recomandarile IEA ar majora costurile exploatarii cu 7 la suta

Aplicarea recomandarilor IEA ar creste costurile de exploatare a gazelor cu pana la 7 la suta, estimeaza Agentia. In opinia IEA, aceasta majorare a costurilor poate fi suportata de industrie.

Organizatiile internationale de protectia mediului au reactionat imediat in urma publicarii acestui studiu, subliniind pericolul continuarii investitiilor in energie din resurse fosile, in detrimentul cercetarii si investitiilor in surse de energie regenerabila, cu impact scazut asupra mediului. In Romania, ALMA-RO si TERRA Mileniul III considera ca gazele din sist nu trebuie explorate si exploatate in acest moment, deoarece impactul acestor tehnologii asupra mediului este insuficient cunoscut si controlat.

Riscurile asupra mediului ar putea include include scurgeri semnificative de metan (un gaz cu efect de sera de 23 de ori mai puternic decat dioxidul de carbon), poluarea grava a apei si un consum enorm de rezerve de apa. Raportul IEA nu neaga aceste motive de ingrijorare, insa nu propune solutii fezabile pentru rezolvarea lor.

Activistii de mediu contesta si avantajul emisiilor mai reduse de gaze cu efect de sera, mai mici la gazele din sist decat la carbune, intrucat nu s-a realizat inca o analiza completa a ciclului de viata pentru exploatarea gazelor neconventionale.

In acest moment compania americana Chevron detine pe teritoriul Romaniei mai multe licente de explorare a gazelor de sist, in zonele Barlad, Adamclisi, Costinesti si Vama Veche. Societatea civila a protestat deja impotriva acestor investitii, socotite periculoase, prin demonstratii organizate la Bucuresti, Barlad si Constanta.

In acest moment, in Senat se analizeaza un proiect de lege care propune interzicerea pe teritoriul Romaniei a metodei de fracturare hidraulica, metoda folosita pentru extragerea gazelor din sist.

Dupa o serie de proteste ample ale populatiei, acest procedeu a fost interzis, la sfarsitul anului trecut, in Bulgaria, investitorul fiind acelasi ca si in cazul Romaniei – compania Chevron.

Romania asteapta punctul de vedere al Uniunii Europene

In Romania, exploatarea gazelor din sist este suspendata pana la sfarsitul anului in curs. Anuntul in acest sens a fost facut chiar de ministrul Mediului si Padurilor, Rovana Plumb, imediat dupa preluarea mandatului de ministru: “Problema gazelor de sist, din punctul de vedere al exploatarii, este blocata in Romania. Mai bine zis este suspendata pana la sfarsitul anului, pentru ca nu poti emite un aviz de mediu fara sa ai toate datele necesare”.

La nivelul UE se pregateste, in acest moment, un studiu asupra impactului asupra mediului a exploatarii gazelor din sist. Este foarte posibil ca studiul sa includa restrictii in privinta utilizarii metodei fracturarii hidraulice. In acest caz, Romania ar putea adera la pozitia europeana, interzicand acest procedeu.

Consilierul de stat al primului-ministru, Remus Cernea, a explicat, pentru Green Report, ca este foarte important ca statul roman sa-si exprime in mod nuantat pozitia, astfel incat mesajul transmis sa nu fie interpretat gresit: “Daca spunem Chevron go home, nu e bine, pentru ca ulterior am putea pierde alti investitori, care sa evite sa vina in Romania. Dar Uniunea Europeana pregateste in acest moment un set de restrictii legate de exploatarea gazelor din sist. Iar Romania poate sa spuna ca accepta pozitia europeana”.

Mihai Diac

Comentariile tale pot fi postate aici

Foto: stephenleahy.net/2012/03/02

Citeste si:

Gazele de sist aduc energie cu probleme pentru Romania

Ministrul Mediului: Exploatarea gazelor de sist este suspendata

Rosia Montana dezbina Guvernul

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri