EcoBiblioteca certificata Living Building, la Suceava

Consiliul Roman pentru Cladiri Verzi si Biblionet, in colaborare cu firma Tassulo, au initiat un program care vizeaza renovarea bibliotecii din localitatea Cacica, judetul Suceava, proiect care ar putea deveni prima cladire ecologica din Europa certificata Living Building.

Living Building este un program de certificare a cladirilor sustenabile ce se adreseaza proiectelor de arhitectura, dezvoltare urbana si peisagistica, indiferent de scala lor de interveniie.

Programul include sapte categorii de performanta – sit, apa, energie, sanatate, materiale, echitate si frumusete.

“Astfel, proiectul ecoBiblioteca, ar putea fi certificat Living Building la finalul lucrarilor de renovare, care sunt programate pentru sfarsitul acestei veri”, a declarat pentru Green Report Corina Sfia, responsabil comunicare Tassulo.

Apa pluviala pentru irigare

In cazul in care biblioteca din Cacica va primi certificarea, cladirea va deveni prima cladire de acest fel din Europa si a cincea in lume.

“Proiectul bibliotecii ecologice a fost initiat in vara anului 2010 de catre Consiliul Roman pentru Cladiri Verzi si Biblionet, iar tehnicile de construcție precum si materialele selectionate pentru renovare vor atinge cele mai inalte standarde de sustenabilitate si responsabilitate fata de om si mediul inconjurator. Pentru ca proiectul ecoBiblioteca sa obtina certificarea, este necesara indeplinirea a două conditii – toate imperativele atribuite tipologiei renovare vor trebui indeplinite si proiectul va trebui sa fie operational pentru cel putin 12 luni consecutive inainte de evaluare”, spun reprezentantii companiei.

In ceea ce priveste alimentarea cu apa, proiectul va fi prevazut cu un sistem de drenare a apei, care va proteja constructia de eventuale inindatii si va folosi apa pluviala pentru irigarea terenului.

De asemena, se va utiliza fantana existenta pe sit ca sursa de apa potabila.

Panouri solare si caldura geotermala

Partea de energie va fi asigurata prin intermediul unor panouri solare pentru electricitate si o pompa de caldura geotermala.

“Pentru a obtine certificarea, niciunul dintre materialele ce vor fi folosite in ecoBiblioteca nu contin substante interzise, fiind solutii extrem de naturale si benefice calitatii aerului interior. Lucrarile de tencuiala sunt programate sa inceapă in luna mai”, a precizat arhitectul Luiza Hanc, specialist de proiect in cadrul Romania Green Building Council.

Compania Tassullo, in calitate de membru Gold al Green Building Council Romania, este partener al proiectului.

Santierul a fost deschis in anul 2011, iar lucrarile de tencuiala si finisare sunt programate sa inceapa luna acesta, urmand ca pana la sfarsitul verii cladirea si situl pe care se afla sa fie date in folosinta.

Gabriel Botezatu

Citeste si:

Case ecologice finlandeze, in Romania

Programul national pentru captarea si stocarea CO2, lansat la Targu-Jiu

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri