EcoAssist: Comisia pentru Administratie Publica sustine betonarea spatiului verde

Amendamentele Legii Specifice a spatiilor verzi, nr. 24/2007, au fost respinse miercuri in sedinta Comisiei pentru Administratie Publica, Amenajarea Teritoriului si Echilibru Ecologic din Camera Deputatilor, permitandu-se astfel constructia de obiective economice si socioculturale pe spatiile verzi din intravilan, anunta un comunicat al Asociatiei EcoAssist.

Comisia din Camera Deputatilor nu a elaborat pana in prezent raportul Ordonantei de Urgenta (OUG) 114/2007, privind modificarea OUG nr. 195/2005, care interzice schimbarea destinatiei, reducerea suprafetei ori stramutarea terenurilor amenajate ca spatii verzi. In plus, propunerea legislativa pentru amendarea Legii nr. 33/1994 privind exproprierea pentru cauza de utilitate publica – pentru declararea de utilitate publica a parcurilor, gradinilor publice, gradinilor botanice, gradinilor zoologice si bazelor de agrement – este in continuare blocata in Comisia pentru Administratie Publica a Camerei Deputatilor.

Din aceste motive, 13 ONG-uri din domeniul protectiei mediului din Romania si grupul de initiativa care deruleaza campania de advocacy pentru spatiile verzi, intitulata Salvati Spatiile Verzi, au trimis o scrisoare deschisa catre vicepresedintele Comisiei de specialitate din Camera inferioara a Parlamentului, Mircea Dusa.

Chiar daca un studiu realizat de IMAS in 2008 arata ca 77% din romani doresc sistarea constructiilor pe spatiile verzi, si numerosi membri ai Comisiei au sustinut ordonanta 114/2007, Ministerul Mediului nu sprijina aceasta initiativa, iar Asociatia Municipiilor din Romania a solicitat respingerea sa. Presedintele si vicepresedintele Comisiei nu au dat curs solicitarilor de luari de cuvant din partea ONG-urilor prezente la sedinta, iar in final, votul a fost amanat pentru doua saptamani. Pe 2 martie, ordonanta va face subiectul unei sedinte publice, in prezenta ONG-urilor si a reprezentantilor Ministerului Mediului.

Campania Salvati Spatiile Verzi face un apel catre deblocarea urgenta a celor trei propuneri legislative, si atrage atentia asupra nerespectarii Regulamentului de Urbanism care nu permite schimbarea incadrarii urbanistice a zonelor verzi. In plus, autoritatile din Romania nu tin cont de Hotararea Consiliului General al Municipiului Bucuresti, care prevede ca pentru fiecare arbore taiat legal sa fie plantati alti patru puieti, iar pentru fiecare arbore taiat ilegal sa fie plantat alti zece puieti, sau de Codul Silvic ce nu permite trecerea terenurilor forestiere din domeniul public al autoritatilor in domeniul privat, si nici includerea terenurilor forestiere in intravilan.

In cazul in care initiativele nu vor fi sustinute, organizatiile vor demara o consultare publica privind spatiile verzi din intravilan, in cadrul Camerei Deputatilor, cu participarea asociatiilor de locatari si proprietari publici si privati, si sunt pregatite sa participe la marsuri de protest.

In lipsa sustinerii autoritatilor, portiuni din parcurile publice, sau chiar parcuri intregi vor putea fi retrocedate si betonate, iar spatiile verzi din vecinatatea blocurilor pot deveni arii construibile fara acordul riveranilor, in conditiile in care unui locuitor al Bucurestiului ii revin aproximativ 6 mp de spatiu verde, existand sectoare unde unui locuitor ii revin sub 3mp.
 

spot_img

Ultimele știri