O nouă generație de zgârie-nori verzi ar putea atenua schimbările climatice la nivel mondial, susține un urbanist de la Universitatea din Illinois, Chicago, într-o carte recent publicată, potrivit Science Daily.
„Eco-Towers: Sustainable Cities in the Sky” (Eco-turnuri: orașe sustenabile în cer) descrie modele inovatoare și proiecte construite în întreaga lume, cu 250 de fotografii și desene. Autorul explorează aerul condiționat alimentat cu apă de mare, reciclarea la scară largă a apei gri și negre, turbinele eoliene și LED-urile care detectează lumina soarelui.
În timp ce arhitecții proiectează clădiri tot mai înalte care sunt la dispoziția a tot mai mulți oameni și necesită tot mai multe resurse de mediu și infrastructură, orice îmbunătățire în designul și construcția acestora aduce beneficii orașelor, spune Kheir Al-Kodmany, profesor de planificare și politici urbane.
„O clădire înaltă e o piesă integrantă a infrastructurii orașului”, spune Al-Kodmany. „Un zgârie-nori cu adevărat verde e cel care formează relații simbiotice cu aspectele sociale, economice, de mediu și transporturi ale contextului urban în care se află”, explică acesta.
Al-Kodmany, fost arhitect la Skidmore, Owings&Merrill, predă design urban și e consultant în Amman, Iordania. Acesta consideră că zgârie-norii ecologici sunt soluția la scară largă pentru probleme de mediu la scară largă.
„Ciclul de viață lung al unui zgârie-nori justifică costul inițial al proprietăților verzi, fie că acestea sunt încorporate în clădiri noi, fie că sunt adăugate clădirilor vechi”, spune Al-Kodmany.
Autorul analizează sistemele de rating verzi, inclusiv sistemul de certificare LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) al U.S. Green Building Council.
„În doar 15 ani, LEED a dezvoltat o industrie verde și o mișcare înspre clădiri mai bune per ansamblu”, spune Al-Kodmany. „A ridicat constant ștacheta, cerând tot mai multe măsuri nuanțate și sofisticate, menite să îmbunătățească performanța clădirilor. De asemenea, a declanțat o competiție cu alte sisteme ecologice”, mai spune autorul.
Al-Kodmany spune că tehnologia ecologică duce la noi estetici. El descrie tipuri noi de materiale și tehnologii care vor ajuta la răspândirea eco-turnurilor: lemn de esență tare comprimat, rezistent la foc, folosit pentru construirea clădirilor înalte de 30 de etaje; cabluri pentru lift UltraRope, care sunt mai puternice, dar mai ușoare, așa încât viteza să fie mai mare, dar să consume mai puțină energie; și heliostate, niște oglinzi computerizate care maximizează lumina reflectată.
„Creșterea cererii va forma viitorul. În cele din urmă, eco-turnul care îmbrățișează tehnologia unuei ere, cultura locală și mediul, fiind în același timp și rentabil, va stabili standardul”, a spus autorul.
Mai citește și:
FOTO Prototipul unei case sustenabile și rentabile, pentru situații de criză
Soluțiile de eficiență energetică cresc valoarea de piață a clădirilor de birouri cu 11%