Activitatea de colectare selectiva si de reciclare in Romania depaseste procentul de 1 la suta, vehiculat cu privire la Romania pe plan international, a declarat astazi Ioana Costache, director general adjunct Eco-Rom Ambalaje.
"Daca acceptam cifra care apare in raportul EUROSTAT, aceasta tinta este indeplinita doar 1 la suta. Poate ar trebui sa discutam despre acest 1 la suta. Acolo exista un asterisc care spune ca este vorba de o estimare. Daca luam in calcul doar rezultatele Eco-Rom, 1 la suta este foarte mic", a explicat Ioana Costache.
Raportul EUROSTAT a fost elaborat de Agentia Europeana de Mediu, subordonata Comisiei Europene, in anul 2009.
Ioana Costache a precizat, pentru Green Report, ca numai cantitatea de material plastic trimisa la reciclare de Eco-Rom Ambalaje in anul 2011 a reprezentat 33 la suta din cantitatea de material plastic nou introdusa pe piata romaneasca.
Drept comparatie, media UE, pentru materialul plastic trimis la reciclare, este de 35 la suta. "Ne incadram cu brio in aceasta tinta europeana", a subliniat Ioana Costache.
In interiorul categoriei materialelor plastice, ambalajele tip PET colectate si trimise la reciclare de Eco-Rom au reprezentat 55 la suta din totalul celor introduse pe piata romaneasca.
In 2011, populatia a predat peste 34.400 tone de deseuri
Pe parcursul celor 12 luni ale anului trecut, “Eco-Rom Ambalaje a colectat de la populatie peste 34.400 de tone de deseuri de ambalaje, cu 40 la suta mai mult fata de 2010”, a declarat Sorin Cristian Popescu, director general al Eco-Rom Ambalaje.
Informatia este inclusa in raportul de activitate al Eco-Rom Ambalaje pe anul 2011.
Eficienta retelei Eco-Rom Ambalaje este cu atat mai spectaculoasa cu cat, in anul 2006, in momentul lansarii sistemului de colectare selectiva, au fost colectate de la populatie doar 800 de tone de ambalaje.
Este necesara o taxa pentru depozitarea la gropile de gunoi
Pe de alta parte insa, Ionut Georgescu, fost director al Directiei Gestiunea Deseurilor si Substantelor Periculoase din Ministerul Mediului si Padurilor, este mai putin optimist decat reprezentantii Eco-Rom.
Ionut Georgescu a declarat astazi ca se impune taxarea agentilor economici care evacueaza deseuri la gropile de gunoi, pentru a descuraja acest procedeu, considerat a fi cea mai proasta optiune de gestionare a deseurilor.
"In cazul in care nu se implementeaza in Romania o taxa pe depozitare, vom auzi in continuare numai de investitii in depozite, de marirea numarului de celule", avertizeaza Ionut Georgescu.
Pana la impunerea acestei taxe de depozitare, se va mentine situatia din prezent, "cuantificata", in procente, de Brandusa Petroaica, directorul Directiei Deseuri din Agentia Nationala pentru Protectia Mediului: "98 la suta din deseurile municipale ajung la gropile de gunoi".
Informatiile pe tema gestionarii deseurilor au fost prezentate, astazi, in cadrul conferintei „Deseuri: Cele 18 criterii ale Comisiei Europene si drumul Romaniei spre performanta”, organizata la Palatul Parlamentului.
Conferinta este organizata de Green Report si Ministerul Mediului si Padurilor.
La eveniment participa reprezentantii institutilor de mediu din Romania, alaturi de principalii jucatori de pe piata de deseuri municipale.
Comentariile tale pot fi postate aici
Citeste si:
Ministrul Mediului propune o piata integrata a deseurilor
Romania se pregateste pentru economia verde