La sfârșitul anului 2013, E.ON avea deja instalate aproximativ 36.900 contoare inteligente, urmând ca până la finele lui 2015 să fie montate circa 174.000 contoare, investiția fiind de aproximativ 20 milioane de euro.
Montarea de contoare inteligente la consumatori, ca parte a implementării conceptului “smart grid”, este, potrivit reprezentanților companiei, o prioritate pentru E.ON Moldova Distribuție.
E.ON va continua să investească sume importante pentru securitatea și siguranța consumatorilor de gaze naturale și energie electrică. În toți acești ani de când este prezent pe piața de energie din România, E.ON a dovedit că este unul dintre cei mai importanți investitori, dar și un contribuabil semnificativ, virând către statul român circa 5 miliarde de lei (peste 1,2 miliarde de euro) sub formă de impozite și taxe“, a spus Frank Hajdinjak, directorul general al E.ON România.
Contoarele inteligente permit monitorizarea consumului și a parametrilor de funcționare a rețelei în timp real, precum și transmiterea automată a acestor informații către distribuitor.
O altă realizare a ultimilor ani, a companiei, este integrarea totală/parțială în SCADA a 97 de stații de transformare a energiei electrice, 55 dintre acestea fiind integrate total. SCADA este un sistem automatizat care, în cazul unor disfuncționalități în alimentarea cu energie electrică, emite avertizări, fiind astfel posibilă intervenția rapidă prin comandă de la distanță.
Efortul investițional susținut se reflectă în îmbunătățirea calității serviciilor. Astfel, în cazul serviciului de distribuție a energiei electrice, numărul întreruperilor s-a redus, în 2013, cu aproximativ 35%, comparativ cu anul 2008, iar durata întreruperilor în distribuția energiei a scăzut cu aproximativ 50%, raportat la același an. În ceea ce privește defectele de pe rețeaua de distribuție a gazelor naturale, numărul acestora s-a diminuat cu 23% în anul 2013 față de anul 2011”, potrivit reprezentanților E.ON.
Investițiile totale realizate de E.ON de la venirea sa pe piața din România se ridică la circa 5,2 miliarde de lei (peste 1,1 miliarde de euro).