E.ON cere autorităților măsuri pentru promovarea eficienței energetice

E.ON România consideră că măsurile care ar trebui luate pentru a atenua impactul creșterii prețurilor la energie sunt adoptarea unui pachet de stimulente și facilități financiare pentru promovarea eficienței energetice în locuințe și scheme de suport din partea statului de care să beneficieze și municipalitățile și companiile preocupate de reducerea consumului. 

Plafonarea prețurilor pentru o perioadă de un an este o măsură temporară de protejare a consumatorilor, însă trebuie să profităm de această perioadă pentru a ne pregăti pentru anii viitori, prin măsuri privind promovarea eficienței energetice, potrivit companiei.

Pe lângă noi capacități de producție, a căror realizare durează însă câțiva ani, este necesară diminuarea consumului de energie, fără însă a reduce confortul, prin aplicarea unor programe de eficiență energetică. Aceasta implică adoptarea unor măsuri de reglementare sau financiare care pot să impulsioneze pre-ocuparea pentru un consum energetic redus și asigurarea eficienței energetice. Efectul se va putea vedea în reducerea facturilor individuale la utilități, în crearea de locuri de muncă, în stabilizarea prețurilor și în reducerea poluării”, se arată într-un comunicat al E.ON.

Astfel, statul trebuie să ofere consumatorilor stimulente și facilități fiscale pentru achiziția de echipamente eficiente energetic (de exemplu, centrale termice care asigură o reducere a consumului de până la 30%), precum și scheme suport pentru diverse investiții în eficiența energetică a locuinței (cum ar fi, instalarea de panouri fotovoltaice, iluminat cu sisteme LED, renovarea clădirilor etc).

Un exemplu în acest sens vine din Italia, unde guvernul a dorit promovarea eficienței energetice și a introdus o deducere fiscală de 110%, numită Superbonus, pentru susținerea proiectelor de eficiență energetică care urmăresc de la izolarea termică a locuinței, până la montarea de panouri solare și înlocuirea centralelor termice vechi.

De asemenea, trebuie stimulate proiectele guvernamentale de eficiență energetică, precum Casa Eficientă Energetic, Casa Verde Fotovoltaice și Programul Rabla pentru Electrocasnice.

Pompele de căldură sunt o altă modalitate sustenabilă și eficientă de încălzire a casei și de a produce apă caldă menajeră, reducând costurile și amprenta de dioxid de carbon, iar această soluție ar trebui la rândul ei inclusă în programele de finanțare.

De scheme de suport, precum credite avantajoase și absorbție de fonduri europene, ar trebui să beneficieze, de asemenea, municipalitățile și consumatorii non-casnici care implementează măsuri de eficiență energetică sau vor să producă energie verde, consideră reprezentanții companiei.

Astfel de măsuri pot contribui la îmbunătățirea echilibrului dintre cerere și ofertă pentru întreaga piață și pot duce, treptat, la prețuri mai suportabile pentru toate categoriile de consumatori.

Această tema va fi abordată și în cadrul următoarea Conferințe Green Report „Eficiența energetică a clădirilor. Soluții tehnice și finanțarea lor” care va avea loc pe 14 aprilie, orele 10.00 – 12.00. Detalii aici: https://www.facebook.com/events/3115665392083497 

Citește și: Căldura generată de centrul de date Microsoft din Helsinki va fi folosită pentru încălzirea locuinţelor

spot_img

Ultimele știri