Dulce de Tarnava Mare VEZI VIDEO

Producatori de gemuri, muraturi iuti si fructe uscate din zona Tarnavelor au concentrat multimi de cumparatori la Salone del Gusto de la Torino, organizat de Slow Food International.

In prezent, producatorii din zona saseasca din jurul Sighisoarei si-au creat, alaturi de Fundatia Adept, un brand comun numit "Tarnava Mare". Mai mult, comunitatile au infiintat si un convivium numit Slow Food Tarnava Mare.

Fundatia Adept, cu sediul in Saschiz, infiintata de un grup de britanici, "incurajeaza si sustine financiar micii producatori din triunghiul Sighisoara – Brasov – Sibiu in a-si dezvolta afacerile, gasi piete si crea propriie marci de produse agricole traditionale", spune presedintele organizatiei, englezul Jim Turnbull. Urmand modelul din Marea Britanie, satele sau mici regiuni din centrul Transilvaniei isi creaza mici societati comerciale sub un brand comun, numele satului sau comunei. "Insasi prezenta producatorilor de gemuri din zona Sighisoarei la Salonul gusturilor din Torino este parte a strategiei de marketing pentru produsele agricole tipic romanesti", a adaugat Turnbull.

Cele mai deosebite gemuri, fara conservanti si cu o concentratie minima de zahar, sunt cele de fructe salbatice (rubarbar, macese, fragute, afine, mirabele), precum si cele de mere cu scortisoara (preparate cu varietatea locala numita "mere de piele", fructe acrisoare de culoare verde, ce se coc la sfarsitul lui septembrie – inceputul lui octombrie). Intrebuintarea scortisoarei are o traditie indelungata si e legata de mostenirea mitteleuropeana a centrului Transilvaniei.

In satele sasesti gemurile erau produse exclusiv pentru pentru consumul familial si nu exista nici o experienta de productie organizata pentru comercializare, nici macar directa. Proiectul s-a infiintat pentru a da o noua sursa de venituri realitatilor locale, care, in general, traiesc din agricultura si cresterea animalelor, a declarat Cristi Gherghiceanu, directorul Adept.

Targul Salone del Gusto si reuniunea Terra Madre sunt organizate din doi in doi ani in orasul Torino de catre Ministerul Italian pentru Politici Agricole si Forestiere, Ministerul de Externe, Regiunea Piemont, Municipalitatea orasului Torino si fundatia Slow Food in scopul de a intari legaturile intre comunitatile gastronomice din lume.

spot_img

Ultimele știri