Comisia de petitii a Parlamentului European a discutat marti doua petitii privind proiectul minier de la Rosia Montana, inaintate de Asociatia AD Astra a oamenilor de stiinta romani si, respectiv, de Fundatia Culturala Rosia Montana.
Conform petitiei redactate de Fundatia Culturala Rosia Montana, prezentata de Sorin Jurca, vicepresedinte al organizatiei, proiectul de exploatare cu cianuri de la Rosia Montana aduce prejudicii iremediabile mediului si patrimoniului national, relateaza Realitatea.net.
Semnatarii documentului – Sorin Jurca si Aurel Santimbreanu, geolog si fost inginer sef al exploatarii miniere de stat Rosia Montana – solicita Comisiei pentru petitii a PE si Comisiei Europene ‘sa verifice existenta unei garantii financiare corespunzatoare si a unui plan de gestionare a deseurilor pe termen lung, pertinent, ce include perioada de dupa incetarea exploatarii’.
Petitionarii solicita de asemenea Parlamentului European si Comisiei Europene sa evalueze ‘implicatiile acestui proiect’ si sa ceara ‘stoparea oricarei lucrari in arealul Rosia Montana atata timp cat proiectul nu respecta toate criteriile impuse de legislatia europeana citate mai sus’, reiterand cererea din rezolutia Parlamentului European din 5 mai 2010 catre Comisia Europeana ‘de a impune interzicerea utilizarii cianurilor si a altor substante extrem de nocive prin adoptarea unui act legislativ european’.
Documentul noteaza ca proiectul de la Rosia Montana ‘consta in deschiderea celei mai mari exploatari aurifere la suprafata, prin cianurare, din Europa, care va cuprinde, in Valea Rosia, patru cariere deschise si o uzina de prelucrare cu cianuri a aurului si argintului’. "Zacamantul aurifer este cotat a fi cel mai mare din Romania si Europa, continand aproximativ 300 de tone de aur si 1600 tone de argint", se arata in petitie.
Documentul evidentiaza ‘problema’ iazului de decantare a substantelor chimice din Valea Corna, cu o suprafata de 367 de hectare. "Decantorul de steril va avea un baraj de 180 m in care se vor acumula peste 200 milioane tone de reziduuri si care reprezinta un pericol pentru localitatile din valea Abrudului si pentru orasul Abrud, situat la numai 2 km", sustin petitionarii. "De asemenea, prin aceasta exploatare se decapiteaza patru mari munti din Rosia Montana: Cetatea, Carnicu, Jig-Vaidoaia si Orlea", mai atrag ei atentia.
Citeste mai mult despre acest subiect pe Realitatea.net.
Foto: Realitatea.net