Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Discutiile privind canalul Bastroe se reiau in septembrie

Autoritatile romane ar putea sa se intalneasca la Kiev, peste o luna, cu cele ucrainene, la propunerea acestora, pentru a discuta planul de actiune pentru implementarea deciziei partilor la conventia Espoo cu privire la proiectul canalului Bastroe, a declarat secretarul de stat in Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile, Lucia Varga.

"Ne-au propus ca in perioada 18 – 19 septembrie sa ne intalnim la Kiev, pentru a putea discuta despre planul de actiune pentru implementarea deciziei partilor la conventia Espoo, despre pasii urmatori", a spus oficialul MMDD.

Totodata, Lucia Varga a confirmat primirea unei scrisori cu numar de inregistrare din Kiev, datata cu 11 august, prin care autoritatile ucrainene au anuntat oficial MMDD ca au anulat decizia de incepere a fazei a doua de constructie a canalului Bastroe si ca vor urma pasii pentru a se conforma prevederilor conventiei Espoo, inainte de a porni lucrarile.

"Pe data de 11 august, printr-o scrisoare semnata de inalti oficiali ai ministerelor de specialitate, aprobata de vicepremierul Ucrainei, au anulat (autoritatile de la Kiev – n.r.) decizia de incepere a fazei a doua de constructie a canalului Bastroe si au anuntat ca vor urma pasii pentru a se conforma prevederilor conventiei Espoo inainte de a incepe faza a doua a proiectului", a precizat secretarul de stat.

Oficialul MMDD a explicat ca, in urma unei adrese venite din partea omologului sau ucrainean, ce anunta demararea lucrarilor la faza a doua de constructie a canalului Bastroe, ministerul roman de resort a trimis o scrisoare prin care le-a atras atentia ca trebuie sa respecte conventia de la Espoo.

"Ei au trimis acea adresa prin care ne informau ca vor demara lucrarile. Noi am avut o reactie prompta si rapida la acea adresa, prin care le spuneam ca nu este de ajuns numai sa ne informeze ca deruleaza lucrarile, ci trebuie sa deruleze procedura prevazuta de Conventia de la Espoo, sa evalueze impactul si numai dupa ce partile au ajuns la o intelegere sa ia in considerare inceperea lucrarilor. Ei luasera aceasta decizie de incepere a lucrarilor in luna decembrie 2007", a subliniat Lucia Varga.

Vinerea trecuta, Ministerul roman de Externe a informat ca ambasadorul Ucrainei la Bucuresti, Markiyan Kulyk, a prezentat, intr-o audienta, o copie a deciziei adoptate de Guvernul de la Kiev pe data de 11 august privind revocarea deciziei din decembrie anul trecut privind lucrarile de finalizare a canalului Bastroe. Ambasadorul Ucrainei la Bucuresti a transmis, cu acel prilej, MAE roman o Nota verbala prin care se specifica faptul ca Executivul de la Kiev si-a respectat "obligatia de a anula decizia finala privind implementarea fazei a 2-a a Proiectului privind renovarea Caii de navigatie de mare adancime in partea ucraineana a Deltei Dunarii, adoptate in decembrie 2007", dupa cum se arata in precizarea MAE.

Potrivit Notei verbale, hotararea a fost luata de Consiliul guvernamental de coordonare a implementarii in Ucraina a Conventiei de la Espoo si a fost adoptata la 11 august 2008. De asemenea, potrivit MAE, a fost transmisa si o copie a hotararii prin care s-a anulat decizia, semnata de ministrii mediului, transporturilor si afacerilor externe din Ucraina.

In perioada 19-21 mai, Romania a gazduit cea de a patra reuniune a Statelor parti la Conventia privind evaluarea impactului asupra mediului in context transfrontalier din cadrul Comisiei Economice pentru Europa a Natiunilor Unite. Conventia reglementeaza, in principal, etapele procedurale pe care statele care doresc punerea in aplicare a unui proiect cu impact transfrontalier negativ trebuie sa le parcurga. Reuniunea statelor parti a adoptat o "declaratie oficiala de non-conformitate" privind nerespectarea de catre Ucraina a obligatiilor sale.

Conform regulilor de procedura, statele parti recurg la aceasta masura in cazul in care un anumit stat ignora, in mod repetat, normele internationale. De asemenea, statele parti la Conventia de la Espoo au adoptat si un avertisment adresat Ucrainei, care ar urma sa intre in vigoare in cazul in care, pana la data de 31 octombrie 2008, Ucraina nu anuleaza decizia de finalizare a proiectului adoptata in decembrie anul trecut, nu opreste lucrarile, nu reia dialogul efectiv cu autoritatile romane si nu parcurge etapele procedurale necesare. Tot in temeiul deciziei adoptate, Ucraina urmeaza sa raporteze reprezentantilor Conventiei cu privire la demersurile pe care le va intreprinde referitor la proiectul Bastroe. Totodata, statele parti au solicitat, in mod ferm, Ucrainei sa nu intreprinda nicio lucrare suplimentara, pana la momentul conformarii integrale cu prevederile Conventiei si cu recomandarile Comitetului de Implementare.

La data de 11 mai 2004, Ucraina a inceput lucrarile de construire a canalului Dunare – Marea Neagra (pe bratele Chilia si Bastroe din Delta Dunarii) si la 26 august 2004 a inaugurat oficial prima etapa. Lucrarile de construire a caii de navigatie au fost reluate in luna noiembrie 2006, o portiune aflata integral pe teritoriul Ucrainei fiind redata navigatiei in luna aprilie 2007.

MAE roman a sustinut inca din 2005 ca implementarea de catre Ucraina a proiectului Bastroe incalca prevederile a numeroase conventii internationale din domeniul protectiei mediului si ale unor acorduri bilaterale cu Romania. Partea romana, prin Ministerul Afacerilor Externe, a efectuat, din momentul in care au aparut primele informatii publice clare referitoare la proiectul ucrainean, demersuri in plan bilateral si multilateral, in vederea sublinierii necesitatii unei atitudini din partea Ucrainei care sa fie conforma cu dreptul international.

Pozitia constanta a partii romane a fost aceea ca Ucraina trebuie sa se abtina de la realizarea oricaror noi lucrari si sa initieze un dialog bilateral deschis si sincer in vederea rezolvarii chestiunii in conformitate cu normele internationale, avand in vedere prevederile clare ale conventiilor internationale, in special ale Conventiei de la Espoo, si, in special, faptul ca proiectul Bastroe este susceptibil sa provoace un impact transfrontalier negativ semnificativ asupra ecosistemului Deltei Dunarii. Proiectul ucrainean s-a derulat, insa, fara ca reactiile negative si apelurile de suspendare a lucrarilor pana la conformarea cu normele dreptului international relevant, exprimate de partea romana, de statele europene si de Comisia Europeana, de organizatiile internationale active in domeniul protectiei mediului inconjurator si de diverse organizatii neguvernamentale sa fie luate in considerare.

Ucrainei i s-a solicitat, in repetate randuri, sa se stopeze lucrarile, pana la momentul conformarii integrale cu normele internationale relevante. Invocand faptul ca proiectul Bastroe nu are impact transfrontalier negativ, partea ucraineana a ignorat aceste solicitari.

spot_img

Ultimele știri