Discurs antiștiințific de la tribuna Parlamentului: „Clima nu se încălzește datorită (sic!) activității umane, ea suferă încălziri și răciri ciclice”

Un deputat AUR a susținut marți un discurs care contrazice cercetările științifice, negând influența activităților omului asupra încălzirii climei. Deputatul nu a fost contrazis de niciunul dintre colegii săi, deși în plen se aflau membri ai Comisiei de mediu și foști miniștri ai mediului.

Cuvântarea lui Ilie-Alin Coleșa a fost prilejuită de dezbaterea și adoptarea unei OUG privind scoaterea din rezerva de stat, sub formă de împrumut, a unei cantităţi de păcură necesare asigurării, pe perioada de iarnă, a agentului termic pentru încălzirea populaţiei din municipiul Drobeta-Turnu Severin, judeţul Mehedinţi.

Coleșa a susținut că este „normal” și „firească” utilizarea păcurii și oricărui combustibul fosil pentru încălzirea populației și s-a angajat într-o tiradă împotriva măsurilor climatice decise la nivel european.

Ce s-ar fi întâmplat dacă am fi fost în anul 2030 sau 2050? Acești oameni ar fi trebuit să rabde de frig sau chiar să moară de frig. De ce? Pentru o utopie numită Green Deal, Pact Verde, Acord Climatic. Deși de ani buni românii nu au bani nici măcar pentru păcură pentru a se încălzi, legislația noastră a mers în mars triumfal pe drumul socialist al împlinirilor mărețe ale utopiei numite neutralitate climatică prin zero emisii de carbon. Noi, cei de la AUR, suntem alături de oameni nu pentru un pact climatic absurd cu impact zero asupra climei, dar cu efect distrugător asupra economiei. Fit for 55 până în 2030 înseamnă reducerea cu 55% din cei 7% emisii de carbon ale Europei care sunt din cei 3% emisii de carbon cauzate de om din totalul emisiilor de carbon generate de natură și de om. Adică în cifră absolute 0,81% până în 2030. Nimic! Ne sinucidem pentru nimic! Spunem nu acestui stupid Fit for 55 până 2030 sau Fit for 90 până în 2025 pentru că este un pact roșu antieconomic, ilogic, nefiabil, o utopie care ne costă și ne va costa enorm. Clima nu se încălzește datorită (sic!) activității umane, ea suferă încălziri și răciri ciclice. Ne pasă de natură, de apă, de sol, dar ne pasă în primul rând de om. Trebuie să facem o diferență clară între eroziunea solului, tăierea pădurilor și emisia de dioxid carbon care este un gaz inofensiv, inerent activității umane și funcționării economiei”, a spus deputatul de la tribună.

El a mai adăugat că „mai ieftin înseamnă mai ecologic, mai scump înseamnă mai poluant” și că AUR se opune „oricărei utopii fie că se numește Green Deal, Pact Verde, Acord Climatic sau orice denumire sub care se ascunde o minciună neo-marxistă”.

Potrivit NASA, mai multe studii publicate în reviste științifice evaluate de colegi au arătat că 97% sau mai mult dintre oamenii de știință climatologic care publică activ sunt de acord că tendințele de încălzire a climei din ultimul secol sunt extrem de probabil cauzate de activitățile umane. În plus, majoritatea organizațiilor științifice de top din întreaga lume au emis declarații publice care susțin această poziție.

Totalul emisiilor de carbon emise din activitatea umană într-un an este de 43 de miliarde de tone (calculat pentru 2019), chiar dacă procentul de dioxid de carbon din atmosferă este de numai 0,04% (400 de părți la un milion).

Pe de altă parte, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a arătat că poluarea aerului este una dintre cele mai mari amenințări pentru sănătatea umană, alături de schimbările climatice. OMS a oferit într-un raport dovezi clare ale daunelor provocate de poluarea aerului asupra sănătății umane, fiind vorba despre concentrații mai mici de particule nocive decât se știa anterior.

Decanul Facultății de Științe Politice, Cristian Pîrvulescu, atrăgea atenția în urmă cu câteva luni cu privire la acest tip de discurs. „Este clar că aici teoriile conspirației funcționează, că Green Deal este considerat o conspirație împotriva economiilor din Europa de Est pe care trebuie să le înfeudeze, să le transforme în economii dependente de economiile occidentale. Vedem că acest discurs există și la nivelul politicienilor, care susțin că nu putem ieși peste noapte dintr-o economie bazată pe carbon, deși nu avem nicio alternativă”, a subliniat Pârvulescu.

spot_img

Ultimele știri