Studiu: Un nou tip de bacterii descompun dioxidul de carbon și produc acetonă și izopropanol

Cercetătorii au obținut un tip de bacterii care descompun dioxidul de carbon (CO2) și îl transformă în substanțe chimice industriale costisitoare, dar uzuale. Această abordare elimină CO2 din atmosferă și evită utilizarea combustibililor fosili pentru a genera aceste substanțe chimice.

Bacteriile sunt cunoscute pentru că descompun lactoza pentru a face iaurt și zahărul pentru a face bere. Acum, cercetătorii conduși de Universitatea Northwestern și LanzaTech au folosit bacterii care descompun dioxidul de carbon (CO2) deșeuri pentru a produce substanțe chimice industriale valoroase, scrie sciencedaily.com

Într-un nou studiu pilot, cercetătorii au selectat, proiectat și optimizat o tulpină de bacterie și apoi au demonstrat cu succes capacitatea acesteia de a converti CO2 în acetonă și izopropanol (IPA).

Acest nou proces nu numai că elimină gazele cu efect de seră din atmosferă, dar evită și utilizarea combustibililor fosili, care sunt de obicei necesari pentru a genera acetonă și IPA. După ce a efectuat analiza ciclului de viață, echipa a descoperit că ar putea reduce emisiile de gaze cu efect de seră cu 160% în comparație cu procesele convenționale, dacă ar fi adoptată pe scară largă.

Criza climatică accelerată, combinată cu creșterea rapidă a populației, ridică unele dintre cele mai urgente provocări pentru omenire, toate legate de eliberarea și acumularea neîncetată de CO2 în întreaga biosferă”, a spus Michael Jewett din Northwestern, co-autor principal al studiului. „Prin valorificarea capacității noastre de a colabora cu biologia pentru a face ceea ce este necesar, unde și când este necesar, pe o bază durabilă și regenerabilă, putem începe să profităm de CO2 disponibil pentru a transforma bioeconomia”.

Jewett este Walter P. Murphy profesor de inginerie chimică și biologică la Northwestern’s McCormick School of Engineering și director al Centrului pentru Biologie Sintetică. El a condus studiul împreună cu Michael Koepke și Ching Leang, ambii cercetători de la LanzaTech.

Acetona și IPA se găsesc aproape peste tot, piață globală combinată pentru aceste substanțe ajungând la peste 10 miliarde de dolari. Folosit pe scară largă ca dezinfectant și antiseptic, IPA este baza pentru una dintre cele două formule de dezinfectare recomandate de Organizația Mondială a Sănătății, care sunt foarte eficiente în uciderea virusului SARS-CoV-2. Iar acetona este un solvent pentru multe materiale plastice și fibre sintetice. Deși aceste substanțe chimice sunt incredibil de utile, ele sunt generate din resurse fosile, ceea ce duce la emisii de CO2 care încălzi clima.

Citește și: Schimbările de mediu, detectate aproape în timp real

spot_img

Ultimele știri