Directivele reprezinta cea mai sigura cale de a reduce emisiile de gaze cu efect de sera, de care sunt responsabile cladirile, aproximativ 30-40% din energia folosita la nivel global, informeaza UNEP.
Directivele si instrumentele de control cum ar fi codurile cladirilor si standardele de amenajare sunt cele mai eficiente modalitati de sporire a eficientei energetice si de diminuare a impactului industriei asupra incalzirii globale. (VEZI STUDIUL UNEP)
Cheia succcesului consta in investirea resurselor si eforturilor in implementarea acestor proiecte dar si in actualizarea permanenta a regulilor. Aceste prevederi sunt incluse in studiul "Assessment of policy instruments for reducing greenhouse gas emissions from buildings", prezentat pe 24 septembrie la Praga.
Studiul realizat de United Nations Environment Programme (UNEP) Sustainable Buildings and Construction Initiative (SBCI), analizeaza 20 de tipuri diferite de politici din domenii legislative diverse: informare, actiuni economice si amsuri fiscal, toate orientate catre eficienta energetica a a cladirilor. Analiza s-a bazat pe 80 de studii de caz din 52 de tari si a evaluat politicile pe baza eficientei energetice in reducerea emisiilor de CO2, a costurilor si a succesului.
Achim Steiner, subsecretar general si directorul executiv al UNEP, a declarat ca in urma concluziilor ultimei intalniri interguvernamentale pe probleme climatice, emisiile de gaze cu efect de sera ar putea scadea cu 30% pana in 2020, prin implementarea de masuri energetice eficiente in complexele rezidentiale si comerciale. Achim Steiner a adaugat ca astfel de masuri ar duce la o reducere globala a costurilor. Subsecretarul general considera ca studiul arata foarte clar importanta guvernelor in stabilirea, implementarea si consolidarea politicilor care vizeaza eficienta energetica si costuri sociale, economice si de mediu.
Studiul este realizat in parteneriat cu Universitatea Centrala Europeana.
Foto: dow.com