Directiva IPPC si sistemul EMAS, in atentia autoritatii de mediu

Romania trebuie sa se alinieze la noua varianta a directivei europene IPPC (Integrated Pollution Prevention and Control), aflata, momentan, in dezbatere publica, au informat, vineri, reprezentantii Ministerului Mediului, in cadrul unui seminar de specialitate organizat la Romexpo, cu ocazia Targului Romenvirotec 2009, anunta Agerpres.

Directiva comunitara prevede ca toate instalatiile din domeniu mediului sa obtina o autorizatie pentru exploatare, bazandu-se pe conceptul celor mai bune tehnici disponibile si pe o abordare integrata in vederea reducerii riscurilor de poluare a instalatiei. Potrivit Ministerului Mediului, prin intermediul noii variante a IPPC se va simplifica, in mod semnificativ, cadrul legislativ existent, prin absorbtia a sapte directive actuale intr-una singura.

‘Costurile sociale reprezinta elementul primordial pe care Comisia Europeana marseaza prin noua Directiva’, a declarat Gabriela Isac, consilier superior in cadrul Directiei de Control a Poluarii si Evaluare Impact din Ministerul Mediului.

Un alt punct important pe care Romania trebuie sa-l respecte pe agenda de mediu se refera la intocmirea listei care sa cuprinda cele mai bune tehnici din domeniu, asa-numitele BREF-uri.

‘La ora actuala, BREF-ul nu are caracter obligatoriu, dar multe dintre tarile Uniunii Europene iau in calcul aceasta aplicatie’, au mentionat reprezentantii autoritatii de mediu.

Tot in cadrul seminarului de la Romexpo s-a adus in discutie sistemul de acreditare EMAS (Eco-Management and Audit Scheme), care a devenit operational in Romania din anul 2008. Prin intermediul EMAS, se reglementeaza managementul de mediu si audit. Conform spuselor oficialilor din Ministerul Mediului, de la intrarea in vigoare a acestei scheme in legislatia romaneasca, doar trei institutii au primit unda verde pentru a verifica calitatea mediului pe anumite sectoare.

Astfel, singura organizatie non-guvernamentala cu atestat EMAS este Asociatia ‘Zona Metropolitana Oradea’, in timp ce, la nivel national, sunt consemnate alte doua nume avand calitatea de verificator de mediu: Stefania Zbarcea (persoana fizica) si cel mai important organism de certificare ISO din Romania, SRAC. Din datele statistice existente la nivel european, Germania conduce in topul acreditarilor EMAS, cu 193 de institutii atestate. La polul opus ierarhiei, se afla Bulgaria, cu nicio organizatie inregistrata, in timp ce Italia si Polonia detin 16, respectiv 14 astfel de certificari. In timp ce in Romania, varianta a doua a conceptului EMAS se afla la inceput de drum, in zona europeana, oficialii de la Bruxelles urmaresc introducerea celui de-al treilea nivel al acestui tip de certificare.

In Romania, procedura de acreditare a persoanelor fizice sau juridice se poate intinde pe o perioada de pana la sase luni, iar dosarul cu documentele necesare se depun la Biroul EMAS din cadrul Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului (ANPM). Certificarea este valabila trei ani, dupa expirarea acestei perioade fiind necesara reinnoirea pachetului de documente al institutiei care solicita prelungirea autorizatiei. In prezent, cursuri de specialitate EMAS sunt organizate doar la nivel izolat, de companii. Conform Regulamentului intocmit de catre Parlamentul European (PE) si al Consiliului (CE) nr. 761/2001, autorizarea de tip EMAS permite participarea voluntara a organizatiilor la schema comunitara de eco-management si audit.
Foto: www.romenvirotec.ro
 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri