Autoritățile indoneziene l-au amenințat pe Leonardo DiCaprio cu deportarea, după ce actorul a vizitat pădurea tropicală din zona Leuser Ecosystem și a criticat dur industria producătoare de ulei de palmier.
Reprezentanții statului indonezian susțin că Leonardo DiCaprio „discreditează industria producătoare de ulei de palmier și afectează interesele economice ale statului”.
Amenințarea cu deportarea nu ar putea fi pusă în aplicare, întrucât autorul a părăsit deja Indonezia. Cu toate acestea, situația conflictuală cauzată de acțiunile sale readuce în prim-plan problema defișărilor masive realizate pentru a face loc plantațiilor de palmieri.
Problema uleiului de palmier, mai gravă decât ne imaginăm
Uleiul de palmier este folosit atât în industria alimentară, cât și în cea non-alimentară. Este prezent în compoziția unor produse comune, precum înghețata, margarina, săpunul sau șamponul. Motivul pentru care companiile preferă să îl folosească este acela că plantațiile de palmieri sunt cele mai productive.
Sunt însă și foarte periculoase pentru ecosisteme. Pentru a face loc plantațiilor, au loc despăduriri masive și incendii intenționate în zonele tropicale, în special în Indonezia și Malaezia. Pădurile tropicale sunt cunoscute pentru capacitatea lor de a stoca dioxid de carbon: ar putea absorbi, de exemplu, de 7 ori cantitatea emisă prin arderea combustibililor fosili în anul 2008. Mai mult, acestea adăpostesc sute de specii de animale și plante, unele pe cale de dispariție. Urangutanii sunt doar un exemplu. În ultimii 20 de ani, 90% din habitatul lor natural a fost distrus. Tigrii, rinocerii și elefanți sunt alte animale amenințate.
DiCaprio a publicat pe Instagram fotografia de mai jos, cu textul: „Dacă nu ne oprim din această distrugere agresivă, Leuser Ecosystem și urangutanul din Sumatra care trăiește în această zonă ar putea dispărea pentru totdeauna.”