Dezlegare la verde

Text de Ecaterina Procopov

De Ziua Internationala a Mediului, autoritati, vedete, tineri si foarte multe ONG-uri s-au grabit care mai de care sa organizeze si sa participe la diverse actiuni ecologice. Spre deosebire de anii trecuti, cand ziua de 5 iunie trecea neobservata, evenimentele care au marcat Ziua Mediului anul acesta, fie ele benefice sau nu, au aratat ca cel putin tendintele se anunta "verzi" in Romania.

Satisfactia succesului

Organizatia Tasuleasa Social a sarbatorit, odata cu Ziua Mediului, finalul celui mai mare proiect de voluntariat de mediu, Verde003, relizat cu sprijinul organizatiei neguvernamentale MaiMultVerde si al companiei Coca-Cola. Peste 2.000 de tineri au strans, in sapte zile, 70 de tone de gunoi din 9 orase. Lansat in 2007, programul Verde003 a luat in custodie pentru trei ani cursul raului Dorna, de la izvoare pana la varsarea in Bistrita si apoi in Siret, pana la Dunare.

Daca anul trecut voluntarii, alaturi de presedintele tarii Traian Basescu, vedete si jurnalisti au reimpadurit un versant defrisat din Muntii Calimani, anul acesta s-au desfasurat actiuni de ecologizare a malurilor raurilor Dorna, Bistrita si Siret. "Am crezut de la inceput in acest proiect pentru ca este unul adevarat, care se intampla pe teren, nu doar pe internet. Am descoperit inca o data ca tinerii sunt foarte faini si ca varfurile acestei generatii sunt radical mai bune decat varfurile generatiei din care am facut eu parte", a declarat, pentru "Green Report", Catalin Stefanescu.

Presedintele organizatiei Tasuleasa Social, Alin Uhlman Useriu, ne-a spus cum a reusit sa mobilizeze atatia tineri: "In primul rand am vorbit pe limba lor si le-am oferit logistica necesara pentru organizare. Generatia asta e speciala pentru ca are deschidere, comunica mult mai repede, e foarte dornica sa faca lucrurile mult mai repede, spre deosebire de adulti, care sunt nepasatori. Dupa 17 ani in care s-a povestit doar de constientizare, a venit timpul sa facem un plan pe care sa-l punem in aplicare".

Incantata de evolutia proiectului Verde003, Laura Sgarcitu, specialistul in Programe Comunitare, Coca-Cola HBC Romania, a povestit echipei "Green Report" inceputurile experientei care au "contaminat-o": "Practic, noi am creat niste nuclee care vor pune bazele societatii civile. Aveam nevoie de sprijinul unui ONG din zona, asa ca m-am dus la Alin sus pe munte, intr-o fusta de blugi, si a fost o experienta de viata extraordinara pentru ca, odata ce ajungi acolo, nu mai pleci om, pleci rocker".

Biciclete pentru minti deschise

Tot de Ziua Internationala a Mediului, Petrom i-a pus in competitie pe ministrul mediului Attila Korodi, Mircea Toma, Virgil Iantu, Melania Medeleanu si Codrut Keghes (Catalin Dezbracatu’). Fiecare dintre acestia a avut de coordonat o echipa si de rezolvat mai multe sarcini: de la cursa pe biciclete prin aglomeratia Capitalei la o ora de varf, plantarea de flori si colectarea selectiva a deseurilor pana la verificarea cu nostintelor de mediu. Toti participantii au primit cadou bicicleta cu care au parcurs traseul concursului, iar echipa ca sti gatoare a primit si accesorii pentru o mai buna deplasare pe doua roti.

"Vrem sa le cerem celor din traficul infernal, in care traim zi de zi, sa-i respecte pe biciclisti. Vrem sa le spunem oamenilor ca bicicleta poate fi alternativa la traficul pe care il avem si este un mijloc de transport ecologic si sanatos. Vrem sa le spunem autoritatilor ca este nevoie de mai mult decat de cate va piste desenate pe strada si ca vrem sa mergem cu bicicleta in conditii de siguranta si sa le avem in tot Bucurestiul", a declarat, pentru "Green Report", Mona Nicolici, director CSR Petrom.

Ministrul Attila Korodi crede ca acest tip de actiune va insemna mult pentru bucuresteni si pentru factorii de decizie: "Sper sa se mai

Nota 10 la ecologie

Cei mici au sarbatorit Ziua Mediului prin participarea la un concurs pe teme ecologice, organizat de United Nations Development Program (UNDP). Premiile pentru cei mai informati copii in domeniul protectiei mediului au fost oferite de ambasadorul Marii Britanii in Romania, Robin Barnetta.

Verde ca la tara

Pe 5 iunie, Apa Nova a inceput lucrarile la prima gradina traditionala romaneasca din Bucuresti, care inconjoara Muzeul Taranului Roman. Din aceasta toamna, bucurestenii si turistii vor avea ocazia sa admire vita-de-vie, dovleceii mari si rotunzi, stanjeneii, trandafirii, tufanelele sau livezile de corcodus i, pruni si visini, care ne duc cu gandul la gradina bunicii.

Premii in cheia sol

In Capitala, Ziua Mediului s-a incheiat… in acorduri de chitara. Acompaniate de muzica trupei de jazz Hi5, Asociatia Salvati Dunarea si Delta, Copacul de Hartie, EcoAssist, Terra Mileniul III, Greenpeace si WWF au organizat premierea iubitorilor si distrugatorilor mediului din Romania. Ministrul mediului Attila Korodi, europarlamentarii Daciana Sarbu si Magor Imre Csibi, senatorii Peter Eckstein Kovacs, Gheorghe Funar si Gheorghe Stefan au fost castigatorii din acest an pentru contributia adusa la protectia mediului prin actiuni mai mici sau mai mari.

Printre perdanti s-au numarat Varujan Vosganian, Relu Fenechiu si Tiberiu Aurelian Prodan, pentru contributia adusa la taierea padurilor Romaniei, blocarea sau amendarea Legii spatiilor verzi, nepromovarea eficientei energetice si a surselor regenerabile de energie si legiferarea vanatorii in arii protejate si Delta Dunarii. Niciunul dintre acestia nu a venit sa-si ridice premiul.

Sarbatoare pe-ntuneric

In Palatul Parlamentului, care este scaldat noapte de noapte intr-o baie de lumina, a fost bezna in seara de 5 iunie. Autoritatile spera ca au tras, astfel, un semnal de alarma asupra consumului excesiv de energie, care contribuie la schimbarile climatice. Actiuni similare au avut loc in peste 30 de orase din tara. In Cluj-Napoca, Timisoara si Targu-Jiu iluminatul stradal a fost oprit pentru o ora, in Bistrita pentru cinci minte, iar la Focsani, luminile s-au stins doar in Gradina Publica.

Articolul precedent
Articolul următor
spot_img

Ultimele știri