Managementul deșeurilor din construcții și desființări, reglementat prin Hotărâre de Guvern

Managementul deșeurilor din construcții și desființări va fi reglementat printr-o Hotărâre de Guvern (HG), care, în momentul de față, se află trimisă spre avizare pe circuitul interministerial, a declarat Marian Mateșică, consilier superior, Direcția Generală Deșeuri, Situri Contaminate și Substanțe Periculoase din Ministerul Mediului. 

Managementul deșeurile din construcții și desființări

Scopul proiectului HG este reglementarea fluxului de deșeuri din construcții și desființări. Pe de altă parte transpune în integritate Directiva Cadru 98/2008 sub aspectul gestionării acestor deșeuri”, a explicat reprezentantul Ministerului Mediului.

Potrivit proiectului de act normativ, gestiunea deșeurilor din construcții și desființări se poate face direct de către titularul autorizației de construcție și deființări sau prin contract de prestări servicii cu operatorii economici care sunt autorizați din punct de vedere al protecției mediului. De asemenea, colectarea, sortarea pregătirea pentru reutilizare, reciclare și valorificare se efectueză la locul producerii acestora.

După intrarea în vigoare a actului normativ va trebui să se deruleze fluxul de deşeuri inerte şi deşeuri periculoase, care, bineînţeles, va asigura o colectare selectivă, dar şi creşterea gradului de tratare. Materialele rezultate din acest proces vor trebui păstrate separat pentru a se înlătura orice posibilitate de contaminare. Referitor la obligaţiile şi responsabilităţile titularului de autorizaţie de construire, acesta este responsabil pentru gestionarea deşeurilor, pentru atingerea obiectivelor de reciclare şi valorificare şi de asemenea pentru întocmirea planului de gestionare a deşeurilor. Ar obligația să se prezinte la autoritatea teritorială de protecție a mediului pentru obținerea acestei autorizații și/sau să desemneze o persoană pentru a îndeplini aceată obligație”, a mai spus Marian Mateșică.

Construcțiile și demolările, o treime din totalul deșeurilor produse în UE

În fiecare an, sunt generate peste două tone de deșeuri din construcții și demolări, per cetățean european. Astfel, acest sectorul produce cel mai mare volum de deșeuri din Uniunea Europeană, aproximativ o treime din totalul deșeurilor produse.

O mare parte din aceste deșeurilor este reciclabilă, însă rata medie de recuperare pentru UE28 este sub 50%.

Unul dintre obstacolele în calea reciclării și reutilizării acestui tip de deșeuri în Uniunea Europeană pare să fie lipsa de încredere în calitatea materialelor reciclate din construcții și demolări, care inhibă cererea de materiale reciclate și dezvoltarea infrastructurilor de gestionare a deșeurilor.

Pentru o creștere continuă a acestui sector, este esențială existența unei economii circulare, care presupune construcția, demolarea și în final, reconstrucția ulterioară cu materiale obținute din deșeurile reciclate.

Având în vedere că 1 tonă de deșeuri are o valoare de aproximativ 10 euro, în Uniunea Europeană ar putea fi economisiți, în fiecare an, aproximativ 7,5 miliarde de euro ca urmare a îmbunătățirii utilizării deșeurilor din construcții și demolări.

De asemenea, fiecare tonă de material reciclat reprezintă o scădere importantă în cantitatea de deșeuri, așadar protocolul aduce beneficii substanțiale atât sectorului construcțiilor, cât și mediului.

Din cauza gradului scăzut de încredere în calitatea materialelor reciclate provenite din construcții și demolări, dar și din pricina lipsei accentuate de cunoștințe în ceea ce privește riscurile pentru sănătatea muncitorilor care utilizează aceste materiale, piața a devenit, în timp, limitată.

Încrederea în procesul de gestionare a deșeurilor din construcții și demolări se poate obține doar prin respectarea unor standarde comune, precum colaborarea și transparența.

Se vorbește aici că doar 50% din aceste reziduuri sunt reciclate, dar sunt mult mai puține, aceasta este doar estimarea Comisiei Europene, dar noi știm că nu este adevărat, nu se ajunge la 50%, ci mai puțin. Ce este mai important este să îmbunătățim această situație. Am fost în majoritatea țărilor din Europa, vorbind despre reciclare și problema dorinței autorităților de a începe procesul de reciclare, aceea este problema în sine, nu încrederea în calitate”, a declarat, în cadrul unei conferințe, Geert Cupers, secretarul general al Federației Internaționale de Reciclare (FIR).

spot_img

Ultimele știri