Starea oceanului planetar
Regizor: Hal Weiner
Producator: Marilyn Weiner
Un documentar prezentat in premiera la Festivalul Filmului Ecologist de la Washington, State of the Planet’s Oceans, investigheaza sanatatea si
sustenabilitatea adancurilor marine si a ecosistemelor de coasta. Filmul, prezentat de Matt Damon, examineaza in detaliu efectele topirii ghetarilor din Groenlanda, pierderea stratului de gheata din Oceanul Arctic si
impactul schimbarilor climatice asupra recifelor de corali. Filmul cuprinde si un eseu al cunoscutului oceanograf Sylvia Earle.
Cum sa functioneze globalizarea?
Joseph Stiglitz
Mecanismele globalizarii
Editura Polirom
Disponibila in orice librarie
In anul 2000, peste 150 de sefi de stat si prim-ministri s-au reunit la New York, la Summitul Mileniului, angajandu-se sa reduca saracia mondiala la jumatate pana in 2015. Pornind de la experienta autorului, Joseph Stiglitz – laureat al premiului Nobel pentru economie, ca functionar al administratiei Clinton si al Bancii Mondiale, „Mecanismele globalizarii“ analizeaza principalele obstacole care stau in fata unei globalizari echitabile: povara datoriilor nationale, degradarea mediului, limitele liberalizarii etc. Cele 10 capitole incearca sa gaseasca solutii la aceste probleme si sa ofere un plan de restructurare a sistemului financiar global.
Intr-o carte scrisa „cu mintea si cu inima“, Stiglitz ataca si problema (economica) a schimbarilor climatice intr-un intreg capitol.
Stiglitz face un prim apel catre tarile in curs de dezvoltare sa atace problema incalzirii globale, insa in propriul lor interes economic. Intr‑adevar, printre aceste state se afla si cele care vor fi cel mai mult afectate de schimbarile climatice. Reducerea consumului de energie va fi cu siguranta buna atat pentru mediul inconjurator cat si pentru economie.
Pentru Statele Unite ale Americii alaturarea la lupta impotriva gazelor cu effect de effect de sera este un imperativ moral. Nenorocirile pe care Statele Unite le pot aduce altor tari prin lipsa actiunii in lupta impotriva schimbarilor climatice echivaleaza cu un razboi contra statelor in curs de dezvoltare. Nu exista nicio vina evidenta, insa toate actiunile sunt dublate de costuri, iar SUA trebuie sa fie responsabile pentru aceste costuri. Iar aceste costuri sunt pe termen lung si liderul global si le permite.
Eforturile si angajamentele Europei ori Japoniei sunt laudabile, insa atat timp cat ele nu implica toata planeta in a reduce emisiile, ele raman simple gesturi. Globalizarea presupune globalizarea reducerii emisiilor. Ultimul apel al lui Stiglitz este catre Europa. Vechiul continent are forta de a utiliza
vechile fundatii ale dreptului comertului international si de a aduce pe rebelii comertului global – unde intra si SUA – sa se comporte responsabil.