Obisnuiti sa improspatati aerul din locuinta cu o simpla pulverizare de deodorant de camera? Pare practic si usor, insa aveti grija… imbietorul parfum ascunde multe ingrediente toxice, menite doar sa mascheze mirosurile neplacute si sa altereze simtul olfactiv.
Text de Loredana Pana
Poluare prenatala
Potrivit unui studiu britanic realizat inca de acum 10 ani, pe 14.000 de femei insarcinate, folosirea frecventa a deodorantelor de camera afecteaza atat mamele, cat si bebelusii. Cercetatorii care au realizat studiul au aratat ca femeile care au folosit deodorantele de camera in fiecare zi au avut cu 25% mai multe migrene si cu 19% mai multe depresii postnatale fata de cele care le-au folosit mai putin de o data pe saptamana. De asemenea, copiii femeilor care le-au folosit zilnic au avut cu 30% mai multe infectii ale urechilor. Aceiasi cercetatori au actualizat studiul in 2009, publicandu-l in Archives of Environmental Medicine, rezultatele fiind similare. „Pentru ca au in compozitie substante alergene, parfumuri artificiale si substante care provin din petrol, deodorantele de camere pot avea efecte adverse in special asupra sistemului respirator, dar nu numai. Ele intra prin inhalare in sistemul sanguin, sunt transportate la fiecare celula a corpului si ne intoxica. Desi nu ne dam pe piele cu ele, pot trece de aceasta bariera dermica, mai ales daca incaperile nu sunt aerisite”, explica Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare.
Toxine pentru creier
Tot in 2009, Biroul European al Uniunii Consumatorilor (BEUC) a publicat un studiu referitor la parfumurile folosite ca ingrediente pentru deodorantele de camera si a masurat concentratia componentelor organice volatile (VOC). VOCurile si aldehidele sunt neurotoxine puternice, care ataca sistemul nervos central si periferic. Studiul a aratat ca deodorantele de camera elibereaza in aer toxine precum acetaldehide, ftalati si toluen. De asemenea, au fost gasite urme de formaldehide si benzen.
Chiar este necesar?
Mentinerea unei locuinte curate si bine aerisite inlatura in mare parte problema mirosurilor neplacute. Daca tineti neaparat sa folositi astfel de deodorante, cumparati uleiuri esentiale in sticle cu pompita, in defavoarea spray-urilor. „Ar fi de preferat sa folosim deodorante de camera naturale. Daca producatorii nu sunt obligati sa treaca pe eticheta ingredientele, nici noi nu suntem obligati sa le cumparam”, adauga Gheorghe Mencinicopschi.