Diferenta dintre cererea de apa si disponibilitatea ei a atins un nivel critic in multe parti ale Europei, iar UE recomanda chiar tarifarea suplimetara a apei pentru a reduce deficitul. In Romania, lipsa de apa este resimtita mai ales in agricultura si se manifesta prin secete acute.
„Deficitul de apa este resimtit in agricultura in primul rand, pentru ca, in anii secetosi, acest sector este primul taiat de la aprovizionare”, a explicat pentru Green Report Catalin Simota, director stiintific al Institutului de Cercetari pentru Pedologie si Agrochimie.
„Din punct de vedere al agriculturii, trebuie sa renuntam la mitul ca irigatiile sunt salvatoare. Trebuie sa parcticam o agricultura mai eficienta, dar noi nu prea mai avem populatie constienta la nivel local. In Romania, in anii secetosi, proprietarii din agricultura se imbogatesc din subventii”, a adaugat Catalin Simota.
Cererea a scazut constant
Potrivit Apelor Romane, cerinta de apa la noi in tara este mai mica decat rezervele, iar cererea a scazut constant din anii ’90.
„In Romania, cererea de apa este de 8 miliarde de metri cubi pe an, in timp ce rezervele sunt de 39 de miliarde de metru cubi. Cererea a scazut constant din anii ’90, cand romanii consumau 20 de miliarde de metri cubi de apa pe an”, a declarat pentru Green Report Ana Maria Tanase, purtator de cuvant al Agentiei Nationale Apele Romane (ANAR). Tendinta este pusa pe seama reducerii activitatii din agricultura.
Cu toate acestea, statisticile ANAR se refera la cantitatea totala de apa din rezervele subterane si nu iau in considerare variatiile generate de diferentele climatice de la an la an, explica directorul stiintific al Institutului de Cercetari pentru Pedologie si Agrochimie.
Mai putine dusuri, economie de 30% la apa
Un nou raport UE arata ca problema apei nu se limiteaza la tarile din zona Marii Mediterane. Republica Ceha a raportat ca pe teritoriul sau exista zone cu deficit frecvent de apa, iar in Franta si Belgia unele straturi acvifere sunt supraexploatate. In plus, se estimeaza ca schimbarile climatice vor agrava situatia.
In ciuda faptului ca in 2009 s-a inregistrat un nivel mai mare de precipitatii in tarile din sudul Europei decat in anii anteriori, sunt inca necesare masuri de eficientizare a consumului de apa.
Prin proiectarea eco a tuturor produsele de uz casnic consumatoare de apa, s-ar putea obtine o reducere cu 19 % a consumului total de apa. Mai mult, reducerea timpului petrecut la dus, a frecventei bailor sau a utilizarii robinetelor poate duce la economii de 20-30%.
Text de Alina Coldea
Foto: Green Report