Anul acesta, cea de-a 54-a reuniune anuală a FEM – organizație internațională fără scop lucrativ, axată pe promovarea cooperării între sectorul public și cel privat, fondată în 1971 de către economistul german Klaus Schwab, și care urmărește să încurajeze un spirit de colaborare antreprenorială pentru soluționarea problemelor globale și pentru modelarea agendelor guvernamentale, industriale și sociale – a avut loc la Davos în perioada 15-19 ianuarie 2024, reunind peste 2.500 de delegați din mediul de afaceri mondial, reprezentanți ai guvernelor, ai societății civile, din mass-media și din mediul academic pentru a aborda cele mai presante probleme ale lumii și pentru a stabili prioritățile pentru anul următor.
Anul acesta, reuniunea anuală a avut în centrul preocupărilor și panelurilor de discuție recâștigarea încrederii în viitorul omenirii, în interiorul societăților și între națiuni, într-o lume afectată de fragmentări severe și transformări profunde și rapide: intensificarea poli-crizei geopolitice și noi politici economice modelate de criza climatică și de avansarea rapidă a tehnologiilor, cum ar fi inteligența artificială. Delegații de la Davos 2024 au explorat teme precum asigurarea securității și a cooperării într-o lume fragmentată, o lume care se confruntă cu noi concentrări în comerțul global, complicate de tensiuni geopolitice în creștere pe mai multe fronturi; stimularea creșterii economice și crearea de locuri de muncă pentru o nouă eră – o eră marcată de creșterea instabilității geopolitice și de criza climatică, precum și de accelerarea inteligenței artificiale, mai ales a inteligenței artificiale generative (AI), care poate fi însă convertită într-o forță motrice pentru economie și societate; strategia pe termen lung pentru climă, natură și energie – emisii de carbon net zero și o natură curată până în 2050, asigurând în același timp un acces incluziv la energie, hrană și apă.
Pe fondul incertitudinilor geopolitice și economice, concluziile liderilor de afaceri la nivel mondial sunt marcate de un optimism mai degrabă prudent în ceea ce privește anul 2024, având în vedere atât provocările și surprizele care pot apărea mereu, cât și oportunitățile care par să abunde:
- Rapiditatea este crucială în depășirea performanțelor. Rapiditatea în luarea deciziilor de afaceri reprezintă o adevărată superputere pentru orice companie și singura modalitate de a face față într-o lume a schimbărilor rapide. Comparativ cu societățile mai stabile, mai lente, liderii organizațiilor care au o evoluție rapidă raportează o reziliență operațională de 2,1 ori mai mare, o performanță financiară de 2,5 ori mai mare, o creștere de 3,0 ori mai mare și o inovare de 4,8 ori mai mare.
- Cooperarea este multi-fațetată și poate coexista cu concurența. Liderii pot practica așa numita „coopetiție” – echilibrul între cooperare și competiție – pentru a promova interesele comune în domenii specifice, în ciuda lipsei de consens în alte domenii. Barometrul cooperării globale este structurat pe cinci dimensiuni ale cooperării globale: comerț și capital – care a înregistrat o creștere moderată în perioada 2012-2020, inovare și tehnologie – care a înregistrat o creștere semnificativă în aceeași perioadă, climă și capital natural – care a înregistrat cea mai mare și mai constantă creștere în perioada 2012-2020, sănătate și bunăstare – care a crescut până în 2020 dar a înregistrat o ușoară scădere din 2020 până în 2022, pace și securitate – care a cunoscut cel mai mare declin începând cu 2016.
- Revoluția inteligenței artificiale generative este abia la început. Inteligența artificială generativă (aplicații precum ChatGPT, GitHub Copilot, Stable Diffusion) este pregătită să transforme rolurile și să stimuleze performanța în funcții precum vânzările și marketingul, operațiunile cu clienții și dezvoltarea de software. În acest proces, ea ar putea debloca trilioane de dolari în diverse sectoare, de la sectorul bancar la științele vieții.
- Sustenabilitatea este un imperativ de afaceri. Navigarea în economia net-zero a devenit mai complicată în ultimele 12 luni, dar companiile care pun în practică măsuri curajoase pot accelera crearea de valoare și se pot repoziționa în fața competitorilor.
- Îmbunătățirea sănătății femeilor este corelată cu prosperitatea economică. Sănătatea femeilor reprezintă piatra de temelie a bunăstării și progresului societății. Sănătatea și bunăstarea femeilor se răsfrâng asupra familiilor, comunităților și în ultimă instanță asupra întregii națiuni. Această abordare holistică, dublată de acțiuni și investiții susținute, va conduce nu doar la diminuarea decalajului între femei și bărbați din acest punct de vedere, ci și la îmbunătățirea viitorului nostru comun. Investițiile care abordează problemele de sănătate ale femeilor ar putea adăuga ani la viață și viață la ani și ar putea stimula economia globală cu 1 trilion de dolari anual până în 2040.
- O abordare cuprinzătoare a schimbărilor este cea mai eficientă. Patru elemente esențiale pentru trecerea cu succes printr-o schimbare – voința, capacitatea, rigoarea și obiectul schimbării – ar putea oferi liderilor o șansă mai bună de a-și depăși concurenții într-o perioadă de perturbări și schimbări constante.
- Liderii în afaceri trebuie să se concentreze pe plierea talentelor de top la rolurile cu cea mai mare valoare. În multe organizații, între 20 și 30% dintre rolurile critice nu sunt ocupate de persoanele cele mai potrivite. Angajarea bazată pe competențe ar putea ajuta organizațiile să valorifice noi rezerve de talente.
- „Fă ca pe unde ai trecut tu să fie mai bine ca înainte” – este motto-ul celor mai performanți directori generali, care au lăsat în urma lor organizații mai eficiente și mai valoroase decât au fost acestea la momentul preluării. Auto-mulțumirea este provocarea comună pentru toți directorii executivi, dar nu trebuie neapărat să fie așa. Directorii executivi cu cele mai bune performanțe creează cu adevărat valoare în companiile pe care le conduc.
- Performanța și diversitatea nu se exclud reciproc. Într-o perioadă în care companiile se află sub o presiune extraordinară pentru a menține performanța financiară, în timp ce navighează într-un peisaj de afaceri în schimbare rapidă, argumentele comerciale în favoarea diversității nu numai că se mențin, dar cresc.
- Să nu uităm de India! India se transformă rapid, fiind una dintre economiile mari cu cea mai rapidă creștere din lume. Când vine vorba de tehnologie, talente, sănătate și alte domenii, viitorul său în 2024 – și dincolo de această dată – merită analizat cu mare atenție.
Sursa: www.weforum.org
Despre autoare: Alina Moldovan este o avocată cu 25 de ani experiență, Managing Partner la Firon Bar-Nir.