Danemarca ia în calcul să introducă etichete pe care să scrie impactul alimentelor asupra mediului

Guvernul danez a început discuțiile legate de obligativitatea față de producători și supermarketuri de a-și eticheta produsele alimentare în funcție de impactul lor asupra mediului și climei.

Danemarca ia în calcul să introducă etichetele pe care să scrie impactul alimentelor asupra mediului

Consiliul Danez al Agriculturii și Alimentelor susține această modificare, pe care o vede ca pe o oportunitate de a promova bunele practici privind atenuarea efectelor agriculturii asupra schimbărilor climatice, transmite CNN.

„Toată lumea știe că industria alimentelor influențează climatul, dar dacă restul lumii ar produce mâncare așa cum o facem noi în Danemarca, atunci Pământul va fi un loc mai bun”, a declarat directorul Consiliului, Morten Høyer.

Danezii au lucrat cu Uniunea Europeană în ultimii 10 ani pentru dezvoltarea acestui tip de etichetă și recunosc că nu a fost și nu va fi simplu deloc.

„S-ar putea să fie necesar să comparăm efectul unui produs asupra climatului cu valoarea sa nutritivă. Un suc s-ar putea să aibă un efect mic asupra climei, dar nu te va hrăni”, a mai spus Høyer.

„Scopul nostru este să creăm o etichetă precisă. Trebuie să includem fiecare informație astfel ca produsele cum ar fi cele pe bază de plante, înlocuitoare pentru carne, să aibă informații despre impactul asupra climatului al soiei din produs cultivată în America de Sud”, a continuat acesta.

Danemarca ia în calcul să introducă etichete pe care să scrie impactul alimentelor asupra mediului

Culturile de soia au dus la distrugerea pădurilor tropicale din America de Sud, în special din Brazilia, însă o mică parte din recoltă este folosită ca hrană direct pentru oameni, potrivit datelor furnizate de Union of Concerned Scientists.

Organizația transmite că 70 – 75% din cultura de soia este folosită pentru hrănirea puilor, porcilor, vacilor și peștilor din crescătorii, în timp ce doar 6% este consumată de oameni. Din restul culturilor se obține ulei vegetal sau produse non-alimentare, cum ar fi biodiesel.

Bogată în proteine și cu costuri mici de întreținere, soia reprezintă unul dintre cele mai ieftine alimente de bază (celălalt fiind porumbul) și este favorizată de industria agricolă pentru a susține apetitul consumatorilor pentru carne. Un raport publicat în octombrie anul trecut de Agenția Europeană de Mediu a constatat că numai Europa a importat 27 milioane de tone de soia în 2011, în principal pentru producția de furaje și producția de uleiuri. Majoritatea importurilor au provenit din industria sud-americană.

Høyer a concluzionat că există „provocări majore” până când guvernul danez să se pronunțe dacă poate merge înainte cu etichetele privind impactul asupra climatului.

La începutul săptămânii, Grupul Interguvernamental privind Schimbările Climatice al ONU a publicat un raport special dedicat măsurilor de limitare a încălzirii globale la 1.5 grade Celsius peste nivelurile pre-industriale, în care oamenii de știință atrag atenția că această țintă va fi îndeplinită doar prin schimbări rapide, fără precedent în toate aspectele societății și că în ritmul actual, planeta se va încălzi cu 3 grade Celsius până la sfârșitul acestui secol.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri