Faimosul Certificat de Urbanism nr. 105/2007, cel care conferea dreptul pentru Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) de a solicita autorizatia de construire a minei de aur din judetul Alba, a fost suspendat de drept de magistratii Tribunalului Timis.
"Acest verdict confirma evaluarea realizata de Ministerul Mediului in septembrie 2007 potrivit careia Certificatul de Urbanism nr. 105/2007 este suspendat de drept si ca atare nu produce efecte juridice in procedura de autorizare a Proiectului minier de la Rosia Montana", noteaza Asociatia Alburnus Maior si Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu (CIDRM), initiatorii actiunii in instanta.
Decizia a starnit, insa, ample reactii din partea reprezentantilor companiei canadiene Gabriel Resources, detinatorul proiectului in proportie de 80%. Sustinand ca certificatul de urbanism oricum a expirat la data de 27 iulie a.c., ceea ce lasa practic fara obiect dosarul in care s-a pronuntat Tribunalul Timis, Catalin Hosu, reprezentantul RMGC, ne-a declarat ca decizia instantei "este injusta" si va fi contestata la Curtea de Apel Timis.
"Nu conteaza ca a expirat (certificatul de urbanism – n.n.), ci faptul ca decizia nu a fost corecta. Este o chestiune de principiu, pentru ca de acest certificat se leaga si decizia ministrului Korodi de a suspenda procedura de autorizare a proiectului", a declarat Hosu pentru Curierul National. Potrivit unui comunicat remis anterior RMGC, "certificatul de urbanism este un simplu document de informare emis de Consiliul Judetean, care detaliaza lista documentelor necesare pentru a solicita o autorizatie de construire". "Certificatul de urbanism nu este un acord sau o aprobare si nu autorizeaza derularea vreunei activitati. Orice persoana interesata are dreptul sa solicite emiterea unui certificat de urbanism, iar Consiliul Judetean competent este obligat sa furnizeze acest document oricarui solicitant.
Rosia Montana Gold Corporation considera injusta decizia Tribunalului Timis si o va contesta in fata Curtii de Apel Timis, imediat dupa ce ii vor fi comunicate motivele deciziei. Aceasta decizie este separata si nu are nicio legatura cu suspendarea de catre Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile (MMDD) a procedurii Evaluarii Impactului asupra Mediului (EIM) pentru proiectul Rosia Montana", nota comunicatul.
Eliberarea in cascada a certificatelor
La inceputul lunii august 2007 titularul proiectului Rosia Montana a solicitat si obtinut Certificatul de Urbanism nr. 105/2007 pentru continuarea procedurii de evaluare a impactului asupra mediului. Asociatiile Alburnus Maior si CIDRM au deschis in consecinta o actiune judecatoreasca, solicitand instantei sa verifice daca in lumina modificarilor aduse Legii Contenciosului Administrativ 554/2004 Certificatul de Urbanism nr. 105/2007 este suspendat de drept. Potrivit Art. 14/5 al Legii 554/2004, in cazul in care se emite un nou act administrativ cu acelasi continut ca si unul deja suspendat, atunci noul act este suspendat de drept.
Or certificatul nr. 105/2007, eliberat de Consiliul Judetean Alba in scopul declarat "Executarea Lucrarilor de constructii definitive, lucrari de desfiintare, deviere constructii, lucrari de constructii provizorii pentru zona industriala miniera", este identic precedentelor, si ele suspendate.
Primul certificat de urbanism, eliberat in acelasi scop in 2004, a fost suspendat in baza unei hotarari judecatoresti a Tribunalului Alba. Acest lucru nu i-a impiedicat pe consilieri sa emita un altul, in 26 aprilie 2006, care a fost si el suspendat in baza incheierii din data de 27 iulie 2007 din dosar 1245/117/2007 a Tribunalului Cluj-Napoca, si ulterior anulat, prin decizia irevocabila a Curtii de Apel Cluj.
Concret, desi diferite, instanta s-a pronuntat impotriva primelor doua certificate de urbanism, parca trase la indigo, Consiliul Judetean Alba a emis un al treilea, identic cu primele, care a fost anulat definitiv si irevocabil anul acesta de catre Tribunalul Cluj.
Alburnus: RMGC este limitata financiar si neexperimentata
Potrivit Alburnus Maior, RMGC este detinuta in proportie de 80% de Gabriel Resources (TSX:GBU), "o companie miniera canadiana de mica dimensiune, limitata financiar si neexperimentata care intentioneaza sa stramute localnicii din Rosia Montana pentru a realiza cea mai mare mina de aur de suprafata din Europa".
"Inca de la inceputul sau, acest proiect a fost asaltat de scandaluri, probleme operationale si opozitie vehementa pe plan local, national si international. Compania miniera americana Newmont (NTSE: NEM) detine 19.9% din actiunile Gabriel Resources, iar compania American Electrum Strategic Holdings LLC detine 17,85% din actiunile Gabriel", sustine Alburnus.
De partea cealalta, RMGC precizeaza ca actionarii companiei sunt "mari fonduri mutuale din America de Nord si Europa, banci importante si case de brokeraj, precum si una dintre cele mai mari companii aurifere din lume, Newmont Company, care detine 18,9%".
"Gabriel Resources investeste, de peste 10 ani, in Romania, prin Rosia Montana Gold Corporation, peste 350 de milioane de dolari si prevede pentru dezvoltarea Proiectului minier Rosia Montana alocarea a peste 2,5 miliarde de dolari pentru dezvoltarea Proiectului minier Rosia Montana", sustin canadienii.