Curierul National: Proiectele eoliene se lupta cu morile de vant

Ministrul Economiei, Adriean Videanu, a declarat, vineri, ca proiectele depuse la minister in scopul infiintarii de sisteme eoliene de producere a energiei electrice depasesc cu mult ceea ce ar putea prelua sistemul energetic national, transmite Mediafax. De asemenea, Videanu a mai spus ca Ministerul Economiei este interesat de sistemele de producere a energiei regenerabile.

"Energia regenerabila este in atentia Ministerului Economiei, fie ca vorbim de energia solara, si aici avem cateva proiecte prototip pe care le avem in vedere, fie ca vorbim de energia eoliana, unde avem foarte multe proiecte", a declarat Adriean Videanu.

Potrivit sursei citate, energia electrica pe care ar produce-o sistemele eoliene pentru care sunt depuse proiecte la minister ar depasi puterea de preluare a sistemului energetic national.

Sistemul energetic national poate sa preia doar 4.000-5.000 de MW

"Vreau sa va spun ca, in momentul de fata, la nivelul Ministerului Economiei sunt inventariate proiecte de aproape 17.680 de MW putere instalata, mult peste ceea ce ar putea sa preia sistemul energetic national. In mod onest, fara investitii suplimentare, astazi sistemul energetic national nu poate sa preia mai mult de 4.000-5.000 de MW", a spus Videanu.

Ministrul democrat-liberal a mai spus ca pentru a putea prelua energia produsa prin astfel de proiecte, este necesar sa se faca investitii in sistemul energetic national. "Avem o suprasubscriere in ceea ce inseamna productia de energie eoliana, dar noi avem in vedere si investitii in sistemul energetic national, astfel incat sa cream premisele ca, acolo unde sunt proiecte care se dezvolta, sa putem sa preluam in sistemul energetic national", a mai declarat Adriean Videanu.

Dobrogea a atras in ultimul timp cele mai multe investitii

Pana in momentul de fata investitiile in parcurile eoliene se ridica la aproximativ 2,2 miliarde euro. Regiunea Dobrogei a atras in ultimul timp investitii semnificative in parcuri eoliene. Astfel, Tomis Team a anuntat, printr-o investitie de aproximativ 900 milioane euro, construirea unei ferme eoliene cu o putere instalata de 600 MW, ce urmeaza a fi pusa in functiune in vara lui 2009, iar la Tariverde, judetul Constanta, Iberdrola si Eolica Dobrogea se va construi un parc de turbine eoliene cu o putere finala instalata de 1.500 MW, dupa ce in prima faza va avea 600 MW.

Potrivit estimarilor, acest parc ar urma sa fie pus in functiune dupa 2010. Tot in Dobrogea, dar la Baia, in judetul Tulcea, Blue Planet, parte a holdingului Blue Investments, va construi un parc eolian de 35 MW, cu o investitie de 60 milioane euro, ce urmeaza sa fie finalizat la sfarsitul lui 2009.

Un alt mare proiect este dezvoltat de grupul ceh CEZ, de 139 de turbine eoliene livrate de GE Energy, cu o putere totala instalata de 347,5 MW, la Fantanele, judetul Constanta.  Valoarea investitiei se ridica la 1,1 miliarde euro, iar parcul va fi finalizat la finele anului 2010. De asemenea, compania Eco Power Energy Production construieste langa Ramnicu Sarat un parc eolian de 80 MW, investitie ce se ridica la circa 130 milioane de euro.

In plus, grupul ceh a mai anuntat ca mai are in plan construirea a inca trei campuri eoliene de aproape 120 MW in total, in Dobrogea (langa Tulcea si Constanta). Totodata, ButanGas va investi 8 milioane de euro in trei turbine eoliene, cu o putere instalata de 4,5MW, care vor fi construite in Muntii Apuseni.

Firma Eolgen din Spania a inceput, anul trecut, constructia unui parc de generatoare eoliene in comuna buzoiana Racoviteni, investitia, in valoare de 70 de milioane de euro, urmand sa fie realizata in decurs de trei ani.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri