Curierul National: Ministerul Mediului, somat sa repare erorile lucrarilor hidrotehnice din Galati

Un canal artificial inunda frecvent gospodariile, creand mari pagube materiale

Localnicii au cerut redirijarea apelor raului Barlad pe albia lor naturala și plata daunelor
Satui ca de fiecare data cand ploua mai mult sa li se inunde gospodariile, mai mulți localnici din județul Galați au adresat Ministerului Mediului o notificare prin care cer efectuarea unor lucrari hidrotehnice menite sa evite un alt dezastru, similar celui din 2005.

"Avand in vedere politica la nivel mondial pentru protejarea zonelor umede, in conformitate cu legislația in vigoare a Romaniei, va cerem sa dați de urgența un ordin pentru redirijarea apelor raului Barlad pe albia lor naturala", noteaza cetațenii in notificarea trimisa Ministerului Mediului și Curierului Național.

Totodata, aceștia cer ca "ordinul sa cuprinda masuri urgente pentru astuparea canalului artificial prin care curg aceste ape, nivelarea terenului și acoperirea cu un strat de pamant agricol de minimum 60 cm, așa cum era inainte de inceperea lucrarilor hidrotehnice", precum și plata chiriei, "imediat și integral", pentru terenul ocupat de canalul artificial, "de la momentul deposedarii abuzive de pamanturi și pana la repunerea in posesie, dupa aducerea terenului la starea de dinaintea inceperii lucrarilor".

Inundație cu urmari catastrofale in satul Salcia

In sprijinul acestei notificari, localnicii au invocat devierea apelor raului Barlad de la albia naturala printr-un canal artificial care se varsa in raul Siret, ceea ce a afectat foarte grav zona umeda din partea cursului inferior a raului Barlad, atat in ceea ce privește flora, cat și fauna, cu caracteristici aproape deltaice.

"Lucrarile hidrotehnice de amenajare a canalului artificial pentru curgerea apelor raului Barlad s-a dovedit a fi necorespunzatoare, pentru ca au produs o inundație cu urmari catastrofale in satul Salcia din comuna Umbrarești (in apropiere de Tecuci), județul Galați. Sinistrații inundației, chiar și alți sateni, au ramas profund afectați psihic de inundația sus-amintita, astfel incat acum privesc cu groaza orice ploaie, fiindca dupa inundație nu s-au facut niciun fel de lucrari hidrotehnice care sa dea garanția ca o noua inundație, din acel canal artificial, nu se va mai produce. Astuparea canalului, nivelarea terenului și acoperirea cu pamant agricol avand grosimea de minimum 60 cm, sunt lucrari necesare de efectuat pentru ca zona in prezent ocupata de canalul artificial sa poata fi redata agriculturii. Obligația de a face revine, din punct de vedere legal, vinovatului de distrugerile și degradarile pricinuite. Chiria este un drept al proprietarilor pamanturilor, pe toata perioada cat pamantul a fost folosit de altcineva, chiar daca proprietarii au fost deposedați abuziv. Urmare a deposedarii abuzive de terenul ocupat de canalul artificial, noi – proprietarii acelor pamanturi, a trebuit sa facem cheltuieli suplimentare pentru cumpararea de alimente și alte produse agricole, pe care inainte de deposedarea abuziva le realizam din culturile de pe terenul ocupat de canalul artificial", iși incheie notificarea localnicii din Galați, reprezentați de Ghiorghe Moraru.

Oficialii au luat act de cerere

Contactat telefonic, Ghiorghe Moraru a declarat pentru Curierul Național ca in satul Salcia sunt mai multe case afectate de ploile care au inundat terenurile in ultimele zile. "Sunt erori in conceperea lucrarilor hidrotehnice. Acestea ar trebui regandite, reproiectate, astfel incat inundații asemenea celor din 2005 sa nu se mai produca. Noi am trimis Ministerului Mediului, prin poșta, notificarea, cu confirmare de primire. Deocamdata n-am primit nici macar recipisa. Nu știu daca ne vor lua in seama", a mai spus Ghiorghe Moraru.

Mergand pe firul notificarii, i-am contactat pe reprezentanții ministerului care au confirmat primirea sesizarii localnicilor din Galați. "Notificarea a fost inregistrata cu numarul 52.274 la data de 12 mai 2009", au declarat, pentru Curierul Național, responsabilii din minister.

La Galați nu s-au facut niciun fel de verificari

In urma inundațiilor din 2005, procurorii anticorupție au dispus (la data de 10 mai 2006) disjungerea cauzei cu privire la fapte constatate de catre controlori financiari din cadrul camerelor de conturi ale urmatoarelor județe: Bihor, Cluj, Timiș, Argeș, Iași, Buzau, Constanța, Valcea, Bacau, Dolj, Mureș, cu ocazia controalelor efectuate in cursul anului 2005, la Direcția Apelor din județele respective, precum și declinarea acestei cauze la parchetele de pe langa tribunalele aferente fiecarui județ menționat. Potrivit unui raspuns al DNA remis la solicitarea Curierului Național, prin aceeași ordonanța, s-a dispus disjungerea cauzei privind neregulile constatate de catre Curtea de Conturi la Institutul Național de Hidrologie și Gospodarire a Apelor și continuarea cercetarilor intr-un nou dosar penal, in cadrul DNA. Ulterior, dosarul a fost soluționat cu trimiterea in judecata a mai multor persoane.

Dupa cum se vede insa, Galațiul nu s-a aflat, la acea vreme, printre zonele pentru care s-a dispus ancheta, așa ca procurorii n-aveau cum sa verifice cum, cand și de ce s-a realizat acel canal artificial care pune in pericol gospodariile oamenilor…
Valoarea pagubelor provocate de inundațiile din anul 2005 s-a ridicat la 1,5 miliarde euro, fiind afectate 44.800 de unitați locative și 49.000 de anexe, alaturi de 540.000 de obiective de interes socio-economic.
 

spot_img

Ultimele știri