Curierul National: De ce ne bat bulgarii la eoliene?

Vecinii nostri au nevoie de doar 3 avize pentru a pune in functiune un parc eolian, in timp ce in Romania sunt necesare 85. Birocratia excesiva de la noi din tara duce la o durata de aproximativ 2 ani de la initierea procesului de autorizare, pana la implementare, comparativ, media in UE este de 4-6 luni.

Explicatia este ca ei au nevoie de 3 avize pentru punerea in functiune a unui parc eolian, in timp ce noua ne trebuie 85. Paradoxala situatie este cat se poate de reala si este cauzata de proasta legislatie din Romania.

Desi Romania are un potential eolian deosebit, companiile care vor sa investeasca la noi in tara se lovesc de o multitudine de bariere care incetinesc implementarea proiectelor de energie regenerabila, bariere care de multe ori il fac pe investitor sa renunte la proiect si sa il mute in alta tara, unde procedurile sunt mai simple si mai clare.

Autoritatile omoara din fasa potentialele proiecte

Birocratia excesiva in domeniu se suprapune unei reactii intarziate a autoritatilor locale, ceea ce duce la o durata de aproximativ 2 ani de la initierea procesului de autorizare pana la implementare. Comparativ, in restul tarilor din cadrul Uniunii Europene, media de implementare a unui proiect este de 4-6 luni.

"Pentru autorizarea unei centrale eoliene, un investitor are de parcurs numeroase etape de studiu si de autorizare. Mentionam ca lista nu este pusa la dispozitie de nicio autoritate publica din Romania, motiv pentru care consideram ca accesul greoi la informatia privind aceste proceduri nu incurajeaza nici investitiile, nici potentialele initiative de monitorizare", potrivit reprezentantilor asociatiei ALMA-RO, autori ai unui studiu de caz pe tema utilizarii energiei eoliene in Romania.

Protectia mediului este adesea ignorata

Acestia sunt de parere ca "la nivel national, politica publica de utilizare a energiei eoliene presupune o legislatie necorelata cu directivele UE. Nu exista un ghid oficial pentru dezvoltatori si, in cele mai multe cazuri, investitorii fie se folosesc de ambiguitatea legislatiei pentru a pune autoritatile in fata faptului implinit, fie renunta sa mai investeasca".

De asemenea, domeniul protectiei mediului este cel mai frecvent ignorat, intrucat nu exista acces direct la o baza de date sau la o harta care sa suprapuna ariile protejate cu potentialul de utilizare a energiilor regenerabile. Desi ar trebui sa fie primul aspect verificat de catre un dezvoltator, se intampla frecvent ca problema respectarii legislatiei de mediu sa fie luata in calcul abia dupa ce o parte a investitiei a fost deja inceputa.

Cogealac este doar varful aisbergului

Specialistii in domeniu sunt de parere ca lipsa transparentei deciziilor guvernamentale si a eficacitatii normei legislative, ineficienta cadrului legal, birocratia excesiva si favoritismul politic sunt principalele probleme in implementarea proiectelor de energie regenerabila si ca recentul conflict cauzat de parcul eolian de la Cogealac este o consecinta a cadrului legislativ precar si interpretabil.

"Cogealac este doar varful aisbergului si sunt sanse reale ca acest fenomen sa se generalizeze, sa se extinda si este normal sa se intample asa daca nici macar nu exista o schema clara de urmat pentru companiile care vor sa investeasca", a declarat, ieri, in cadrul unei conferinte de presa, presedintele asociatiei ALMA-RO, Adrian Badila.

spot_img

Ultimele știri