Curierul National: Controversatii austrieci de la Holzindustrie Schweighofer au preluat o fabrica din Siret

Firma austriaca Holzindustrie Schweighofer a cumparat fabrica de prelucrare a lemnului din localitatea Siret, detinuta anterior de Swedwood, divizia de productie a grupului IKEA. Contractul dintre Swedwood si Holzindustrie Schweighofer a fost semnat in 19 decembrie, tranzactia urmand sa fie finalizata in primavara acestui an, dupa obtinerea aprobarilor necesare din partea autoritatilor antitrust din Romania, se arata intr-un comunicat al firmei austriece, citat de Mediafax.

"Productia unitatii Swedwood se integreaza perfect in conceptul de prelucrare superioara a masei lemnoase a noii fabrici de cherestea din Radauti, care se afla situata la numai 12 kilometri de Siret", a declarat noul proprietar, Gerald Schweighofer, precizand ca fabrica va servi ca o a doua unitate de prelucrare a lemnului a firmei austriece.

Utilajele si echipamentele fabricii din Siret vor fi adaptate pentru nevoile Holzindustrie Schweighofer, care vrea sa produca panouri din lemn masiv, cu o capacitate de pana la 60.000 de metri cubi.

Numele noului proprietar, Gerald Schweighofer, este insa strans legat de existenta unor contracte oneroase, considerate de intr-ajutorare reciproca in prima faza, dar care se dovedeau in final a fi pagubitoare fata de detinatorii de drept ai terenurilor.

Gerald Schweighofer, reprezentat de "Cascade Empire"…

Presedintele Asociatiei Proprietarilor de Paduri din Romania (APPR), Bogdan Tudor, ne informa in vara anului 2006 ca a primit zeci de documente prin care i se semnala existenta unor contracte oneroase. Unul dintre cele mai vechi contracte, autentificat la Biroul Notarului Public Georgeta Fratian din Valenii de Munte la data de 25 mai 2004, priveste vanzarea a 5.784.300 mp de padure de catre Obstea Mosnenilor Izvorani Societatii "Cascade Empire" SRL apartinand austriacului Gerald Schweighofer. Pretul instrainarii terenului a fost de 751.920 euro.

Mentionand ca a "dobandit proprietatea asupra terenului in baza prevederilor Legii 18/1991", fiind "inregistrata in baza dispozitiilor art. 28 alin. 1-3 din Legea 1/2000", Asociatia Obstea Mosnenilor Izvorani a declarat si garantat, potrivit clauzelor contractului, "ca are capacitatea de a incheia prezentul contract, ca instrainarea terenului a fost autorizata in unanimitate de Adunarea Generala a Asociatilor si este unica titulara a dreptului de proprietate cu privire la intreaga suprafata a terenului si detine deplina si exclusiva posesie asupra acestuia".

"Partile considera de esenta acestui contract ca terenul se cumpara in integralitatea lui (…) in scopul exploatarii lui de catre cumparatoare in conformitate cu prevederile legale", noteaza documentul.

Asociatia Obstea Mosnenilor Izvorani, reprezentata de Aurelian Paul Popa si Gheorghe Mircioiu, a semnat contractul cu reprezentantul SC Cascade Empire SRL Sebes, inginer Ernst Hans Lackinger (imputernicit de asociatul unic Gerald Schweighofer), fara sa aiba cunostinta de prevederile Legilor 1/2000 sau 247/2005 care prevad clar ca instrainarea acestor terenuri este interzisa.

…cercetat penal pentru "teapa" de 11 miliarde

Societatea austriaca, inregistrata la Registrul Comertului sub nr. J40/599/28.11.2002, Cod Unic de Inregistrare R 15051614, este aceeasi societate ai carei administratori au fost cercetati in luna noiembrie a 2005 pentru crearea unor prejudicii de peste 11 miliarde lei vechi prin taierea ilegala a 7.000 de metri cubi de material lemnos.

Potrivit site-ului Ministerului Afacerilor Externe, societatea are o fabrica de procesare a lemnului si hartiei in care a investit 64 de milioane de euro.
La ancheta demarata in 2005 au participat inspectorii ITRSV Cluj, ofiterii de la Investigarea Fraudelor din IJP Alba si comisari ai Garzii Financiare.
Asa cum am mai scris, societatea austriaca a receptionat de la diferite persoane fizice si societati comerciale cantitati de material lemnos mult mai mari decat cele inscrise pe documentele de provenienta. Din cumularea cantitatilor pe perioada 15 iulie – 30 septembrie 2005 s-a dispus confiscarea a 6.270 metri cubi, firma austriaca fiind amendata cu 11.000 lei.

Dupa verificarea societatilor comerciale care au facut livrarile catre "Schweighoffer Holzindustrie" Sebes, au fost sanctionate 11 firme cu amenzi in valoare totala de 6.280 RON, confiscandu-se 330 metri cubi de material lemnos. De asemenea, din verificarea suprafetelor forestiere aflate in posesia a 12 proprietari au rezultat taieri ilegale in volum de 170 metri cubi.

Lobby pentru taierea padurilor

In primavara anului trecut, un studiu finantat de Guvernul Austriei ne recomanda cresterea defrisarilor cu mai mult de jumatate decat in prezent. Intamplator, tot o firma din Austria facea evaluarea padurilor romanesti. Austroprojekt spunea ca lucreaza pentru Ministerul roman al Agriculturii.
Printre recomandarile preliminare ale acestuia se numara majorarea volumului anual al taierilor din padurile romanesti la 27 milioane de metri cubi anual, fata de 16-17 milioane in prezent. Astfel, austriecii ne recomandau reducerea varstei exploatabilitatii padurilor cu 10-20 de ani, cresterea cu aproximativ 65% a volumului de extras prin rarituri in padurile tinere, infiintarea de culturi speciale pentru celuloza in locul padurilor polifunctionale, reducerea drastica a personalului silvic angajat pentru paza padurilor.

In cursul anului 2009, la fabrica preluata de firma austriaca vor fi angajate aproximativ doua sute de persoane.

Swedwood, divizia de productie a grupului suedez IKEA, si-a incetat in septembrie 2008 activitatea la fabrica de mobila din Siret, din cauza pierderilor de 38 de milioane de lei inregistrate in ultimii doi ani, generate, printre altele, de cresterea cu 50% a pretului materialului lemnos si a competitiei ridicate pe piata materiilor prime.

Holzindustrie Schweighofer a investit peste 115 milioane de euro intr-o fabrica de cherestea in apropierea municipiului Radauti si alte cinci milioane de euro intr-un hotel de trei stele in aceeasi localitate. Totodata, firma urmeaza sa puna in functiune o centrala termica cu modul de cogenerare ce foloseste drept combustibil coaja arborilor, cu o capacitate totala a cazanelor de 20 de MW.
 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri