Curierul National: AREE vrea sa instaleze centrale eoliene puternice pana in 2013 dupa modelul CEZ

Responsabilul cu afaceri publice al Asociatiei Romane de Energie Eoliana (AREE), Ionel David, a declarat ieri ca mai multe centrale eoliene cu o putere intre 1.800 si 3.300 MW ar putea fi instalate in Romania pana in 2013, iar investitia totala a acestor proiecte s-ar putea ridica intre 3 si 5,6 mld. euro, potrivit NewsIn. "Romania va deveni principalul actor in sud-estul Europei in urmatorii trei ani, in ceea ce priveste energia eoliana.

Astfel, daca la inceputul acestui an erau numai 14 MW instalati in energie eoliana, in 2013 vor fi cel putin 1.800 MW, in proiecte de productie de energie electrica din surse eoliene, iar scenariul optim este pentru 3.300 MW", a afirmat Ionel David. El a mai adaugat ca pentru producerea unui MW din surse eoliene, costurile se ridica in prezent la 1,6 – 1,7 mil. euro. "Toate aceste proiecte in energie eoliana ar putea crea pana la 5.000 de locuri de munca, la care se adauga si taxele platite de investitori la bugetul de stat", cred reprezentantii AREE. AREE a luat ca exemplu proiectul companiei CEZ din Cehia, care construieste in judetul Constanta un parc eolian de 600 MW. Acesta va deveni cel mai mare parc eolian pe uscat din Europa, reprezentand aproximativ dublul capacitatii de extindere a celui mai mare parc eolian existent acum in Europa si aproape triplu fata de cel mai mare parc eolian operational in prezent in Europa. Costurile totale ale acestui proiect vor atinge 1,1 mld. euro.

Planul fermei eoliene are in vedere instalarea a 240 de turbine General Electric, fiecare cu o capacitate instalata de 2,5 MW. Prima etapa a vizat localitatea Fantanele pentru instalarea a 139 turbine, iar cea de-a doua, comuna Cogealac, pentru alte 101 turbine.

CEZ a reusit sa ridice pana acum 115 turbine eoliene din cele 139 prevazute in cadrul primei etape. Directorul Cez, Jan Veskrna, a anuntat ca doar 20 MW sunt pusi in functiune, insa in septembrie toate turbinele vor fi operationale. Compania si-a propus sa detina o cota de 10% din piata energiei regenerabile la finalizarea proiectului. Durata de viata a unui parc eolian este de 20 de ani.

In ceea ce priveste productia de energie electrica din surse eoliene, in Romania mai exista instalate unitati cu o putere de numai 13 MW, pe langa aceste proiecte.

De asemenea, in Turcia sunt instalate, in prezent, centrale eoliene cu o putere instalata de circa 800 MW, iar in Grecia de aproximativ 1.200 MW.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri