Oficialii de la Bucuresti, si ii includem aici pe ministrul mediului, Attila Korodi, dar si pe Adrian Ciocanea, seful Departamentului pentru Afaceri Europene, se lauda ca au batut palma cu UE pe noua formula a taxei de inmatriculare. Principiile de baza au fost acceptate in noua varianta, mai raman 2-3 chestiuni de clarificat, au spus cei doi. Una din ele este motivarea grilei, dupa cum spunea Ciocanea. Si atunci ne intrebam: in virtutea carei logici spunem ca am trecut testul? Pentru ca inca sunt dubii chiar in partea esentiala a problemei, fara sa mai adaugam partea de contestare sau chiar restituirea banilor incasati deja in baza unui act neconform principiilor comunitare.
Oficialii de la Bucuresti se calca pe picioare si dau din pinteni sa convinga Bruxelles-ul sa opreasca procedura de infrigement pe taxa de inmatriculare.
Formula cea noua care a ajuns intr-un final la CE, despre care se poate spune ca transforma o taxa de mediu intr-una pro-poluare, a fost disecata de oficialii comunitari.
Adrian Ciocanea, seful Departamentului pentru Afaceri Europene, nici nu a asteptat sa vada concluziile oficiale ca a si iesit cu declaratii cum ca situatia e ca si rezolvata. El afirma ca noua taxa e considerata in linie cu normele comunitare, strecurand la final de declaratie si faptul ca "inca se mai analizeaza".
Incercand sa fie mai clar, oficialul roman da si cateva detalii despre punctele aflate inca in discutie. Primul evocat e deja veche cunostinta: "Prima corectie necesara se refera la o mai buna clarificare a posibilitatilor de contestare – pentru cetateni". Pana aici, nimic neobisnuit.
Numai ca vine si bomba: "A doua corectie se refera la o mai buna justificare a modului cum a fost gŚndita grila de procente". Pai aceasta grila este inima intregului edificiu! Daca UE nu e convinsa ca-i buna iar motivatia inca nu sta in picioare, e foarte clar ca sunt slabe sperante sa scapam de proces. In niciun caz aceasta obiectie nu poate fi considerata simpla "corectie colaterala".
Daca scoatem din contextul legii grila, ce mai ramane decat un amalgam de principii si teorii puse de-a valma, fara aplicabilitate? Ce nu se spune insa dupa aceasta recenta runda de meditatii este cum ramane cu banii incasati deja in baza unei taxe abuzive, in dispret cu legislatia comunitara. Sau inca mai sunt visatori pe la Palatul Victoria care cred ca banii nu vor fi restituiti?
Comisarul pentru taxe a spus in nenumarate randuri ca banii vor trebui returnati, asa ca sunt slabe sperante ca ordonanta ce trebuie data pana la 31 ianuarie sa capete acceptul CE fara aceste prevederi.
Pentru mai multe informatii viziteaza Curentul