Curentul: Proiectul Rosia Montana – faza prostitutie publicitara si „advertising“ otravit

Proiectul Rosia Montana incinge din nou opinia publica dupa ce o noua campanie relanseaza tema beneficiilor de vis – de peste 4 miliarde de euro – care ii asteapta pe romani mintenas, imediat ce fantomaticii investitori canadieni vor reusi inceperea exploatarii aurului Apusenilor.

Campania de spalare de creier este demarata de o prestigioasa agentie de publicitate, acuzata de badvertising de adversarii proiectului otravit al Gold Corporation. Campania promovata de Leo Burnett, prin Bogdan Naumovici, va aduce companiei de publicitate 500.000 de euro, o suma buna in actualele conditii de criza.

Bogdan Naumovici sustine ca noua campanie nu se va opri pana cand Gold Corporation nu va obtine dreptul de exploatare a zacamintelor de aur si pretinde ca el, personal, nu este vizitat de indoieli etico-morale pe aceasta tema si ca nici nu se considera un mercenar.

Culmea, compania de publicitate Leo Burnett, in urma cu doi ani, impreuna cu Organizatia Greenpeace, au conlucrat la o campanie pentru protejarea ultimului peisaj forestier intact din Europa Centrala, Sudica si de Vest, din regiunea Muntilor Retezat-Godeanu. Greenpeace, se stie, se numara printre adversarii proiectului Rosia Montana, insa, probabil, conjuctura financiara a determinat reorientarea Leo Burnett catre capatul celalalt al morcovului, suma de jumatate de milion acoperind instinctele ecologiste ale lui Bogdan Naumovici si constituind un spor de rusine consistent.

Publicitarul de renume are acum sarcina sa prezinte Gold Corporation drept Craiasa Muntilor Apuseni care a venit la Rosia sa fericeasca prezentul si viitorul, sa aduca poporului frunze-n buze, lapte-n tate, drob de sare la spinare, malaies in calcaies, smoc de flori la subsuori… punand creativitatea si profesionalismul in slujba otravii – se poate spune ca vorbim de un challenge profesional, desi la fel de bine s-ar putea numi prostitutie in publicitate.

Blestemul aurului, dar si al petrolului

Miza este uriasa pentru cei care il platesc pe Naumovici si personajele implicate in povestea aurului sunt chiar de poveste. Astfel, conform istoricului realizat pe scurt de agentia vot.ro intalnim in subteranele afacerii aurului personaje cat se poate de legate de interesele politice si care au legatura si cu afacerea Sterling, scandalul care leaga guvernul liberal de interese petroliere – tot canadiene.

Problemele din tranzactiile cu zacamintele de gaze si petrol din Marea Neagra se regasesc si in proiectul exploatarii aurului de la Rosia Montana. Cel care a acordat licenta de exploatare a perimetrului ca sef al Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale, Mihail Ianas, in perioada 1997-2000, a devenit ulterior administratorul companiei Regal Petroleum Bucuresti, firma controlata de Frank Timis, principalul actionar al proiectului de la Rosia Montana.
Din aceasta calitate, in 1998, Mihai Ianas negociaza si propune acordarea licentei de exploatarea minereurilor de auro-argentifere din perimetrul Rosia Montana, prin incredintare directa, catre Compania Nationala Minvest Deva, care era in parteneriat cu Gabriel Resources Ltd.
Licenta este acordata de Guvernul Radu Vasile si este contrasemnata de Mihai Ianas, ca presedinte al ANRM, Radu Berceanu, ca ministru al Industriei, si de Decebal Traian Remes, ca ministru al Finantelor.

Compania de stat si Gabriel Resources infiintasera cu un an inainte compania Euro Gold Resources SA Deva, companie care urma sa exploateze zacamintele din Rosia Montana.

Dupa aprobarea licentei de exploatare, Euro Gold isi muta sediul la Rosia Montana dupa care isi schimba denumirea in Rosia Montana Gold Corporation SA.

Dupa aprobarea licentei, participatia statului in proiect s-a diminuat de la 33,8% la doar 19%. Dupa diluarea participatiei statului, Ministerul Industriei si ANRM aproba transferul licentei de la Minvest Deva la Rosia Montana Gold Corporation.

Firma britanica Regal Petroleum (controlata de Frank Timis, principalul actionar al Gabriel Resources) isi deschide, in 2003, un SRL la Bucuresti, la conducerea caruia il numeste pe Mihail Ianas, fostul sef al ANRM. In iulie si decembrie 2004, Regal Petroleum primeste de la Guvernul Nastase dreptul de exploatare a doua zacaminte petroliere la Barlad si Suceava.

Soros, implicat direct in afacerea aurului

Un an mai tarziu, gigantul „Newmont Mining Corporation“, cel mai mare producator de aur din lume, infiinteaza la Bucuresti compania „Dacia Exploration“. Newmont, in care actionar este si miliardarul George Soros, devine cel mai important actionar al afacerii Gabriel Resources.

In ciuda faptului ca a devenit actionar indirect al proiectului de la Rosia Montana, George Soros a sustinut ca nu are nici in clin, nici in maneca cu reprezentantii Fundatiei ce-i poarta numele. Fundatia Soros de la Bucuresti a cerut desecretizarea documentatiei dosarului exploatatiei de la Rosia Montana, cu un an in urma, ceea ce desigur nu poate avea nicio legatura cu interesele principalului actionar al Gold Corporation, Newmont, in care este actionar George Soros, filantropul…

spot_img

Ultimele știri