Comisia Europeană a adoptat vinerea trecută un plan de acțiune prin care își propune să combată traficul ilegal cu animale sălbatice în Uniunea Europeană și să întărească rolul Uniunii în lupta globală împotriva acestei activități criminale.
Planul cuprinde 32 de măsuri, care ar trebui implementate până în 2020 de către cele 28 de state membre. Există 3 direcții principale de acțiune. Prima este prevenirea traficului și reducerea cererii și ofertei de produse ilegale obținute în urma braconajului, precum cele realizate din fildeș vechi. A doua direcție este îmbunătățirea implementării legislației existente, prin colaborarea cu agenții precum Europol, iar ultima – întărirea cooperării între țările de proveniență, cele de tranzit și cele de destinație a produselor ilegale, precum și asigurarea finanțărilor necesare pentru eliminarea fenomenului.
Unul dintre experții care au contribuit la realizarea planului este Comisarul European pentru Mediu, Afaceri Maritime și Pescuit, Karmenu Vella. Acesta a explicat necesitatea și urgența aplicării măsurilor recomandate:
Traficul cu animale sălbatice reprezintă o amenințare majoră pentru asigurarea unui viitor sustenabil și trebuie să luptăm împotriva lui pe mai multe fronturi. În ritmul actual, un copil născut astăzi mai are șanse să vadă ultimii elefanți sau rinoceri sălbatici la vârsta de 25 de ani. Noul plan de acțiune reflectă angajamentul de a stopa această activitate criminală, prin voință politică și acțiuni concrete.
Specialiștii estimează că traficul ilegal cu animale sălbatice valorează între 8 și 20 de miliarde de euro, tot atât cât cel de droguri, de oameni sau de arme. În 2014, au fost omorâți peste de 20.000 de elefanți și 1.200 de rinoceri la nivel global. Activitatea nu reprezintă o amenințare doar pentru ecosistem, ci și pentru cei implicați direct în lupta împotriva braconajului.
Uniunea Europeană este o destinație, o sursă și o regiune de tranzit pentru traficul cu animele pe cale de dispariție. De aceea, încearcă să combată fenomenul, alocând fonduri de 700 de miliane de euro pentru perioada 2014-2020.