În viitor, e posibil să nu mai fim nevoiți să producem piese de mobilier, căci le-am putea crește. Cu ajutorul unor ciuperci și a altor materiale organice, o echipă de designeri americani confecționează deja bănci care pot fi compostate în totalitate, fără un consum prea mare de energie, anunță Inhabitat.com.
Producția de mobilier este, în cele mai multe cazuri, un proces poluant atât prin natura lui, cât și din cauza materialelor sintetice pe care le folosește. Două organizații non-profit din New York, Terreform ONE și Genspace, au dezvoltat însă o tehnologie prin care pot produce bănci dintr-un material organic, care poate fi compostat în totalitate.
Produsele sunt confecționate din ceea ce producătorii numesc „mycoform”, un material durabil compus din ciuperci, așchii de lemn, gips, tărâțe de ovăz și alte materiale biologice.
Dezvoltatorii susțin că este o soluție nepoluantă, care nu necesită investiții mari în tehnologie și care nu consumă multă energie.
Pentru a crea stuctura, designerii folosesc resturi agricole, pe care le pun în matrițe. Adaugă apoi ciuperci din specia Ganoderma lucidum, care, în mediu umed și cald, consumă celuloza din resturile agricole, întărind materialul și crescând atât cât le-o permite matrița.
În tot acest proces, dezvoltatorii utilizează tehnologii simple, capabile să calculeze modul în care se vor comporta ciupercile și formele pe care le vor genera. Ei susțin că metodologia poate fi implementată și în țări în curs de dezvoltare, unde costul producției materialelor este mare. De asemenea, speră ca modelul lor va fi adoptat la scară largă, înlocuind producția de plastic din petrol.