Cum învață copiii leadership ecologic în tabăra eco

Cei mai harnici ecoambasadori liceeni au fost parte a unui parcurs competițional de educație pentru protecția mediului, desfășurat în unități de învățământ din toată țara, culminând cu Ecotabăra.

Cea de-a XI-a ediție a Taberei de Leadership pentru Mediu, organizată pentru câștigătorii liceeni din programul Eco Provocarea, a demonstrat dorința tinerilor să descopere, să formeze grupuri de inițiativă și să acționeze în beneficiul comunităților, planetei și semenilor lor.

Implicarea în procesul de învățare a unor modele de bună practică, oameni care inspiră prin atitudine și rezultatele lor a adăugat o dimensiune unică și valoroasă experienței memorabile a participanților.

Timp de 4 zile, între 28-31 august, la Cheia, județul Prahova, 44 de elevi și 11 profesori din toată țara au participat la activități non-formale de dezvoltare personală și protejare a mediului.

Elevii au învățat intr-un mediu vesel și au răspuns pozitiv la provocări care le-au testat creativitatea, abilitatea de a construi împreună, de a lucra în echipă și de a învața unii de la alții noțiuni referitoare la protectia mediului.

Pe parcursul anului școlar, echipele înscrise au avut mai multe activități eco:

  • au trimis spre reciclare peste 60.000 kg de deșeuri reciclabile,
  • au strâns 1.300 de saci de gunoaie din areale naturale din comunitățile locale,
  • au plantat peste 49.000 de puieți și arbuști.

În cadrul inițiativelor de cetățenie activă, au vut loc 45 de evenimente sub formă de târguri de economie circulară, marșuri și conferințe pe teme de mediu.

Profesorii coordonatori și voluntari au organizat 328 de ateliere de educație non-formală din curricula de mediu Viitor Plus – un ONG cu experiența de pe cu o experiență de 15 ani în dezvoltarea de programe de antreprenoriat social și educație pentru mediu – la care au participat un număr de 8.000 de elevi.

În cele patru zile de Tabără, prin sesiuni educaționale interactive creionate de trainerii și facilitatorii asociației Viitor Plus, participanții au aprofundat noțiuni de leadership și cetățenie activă în domeniul protecției mediului.

Toate cunoștințele lor au fost puse în practică în cadrul unor activități și sesiuni originale, special concepute pentru această oportunitate de învățare.

Cele mai îndrăgite activități în Ecotabără

Drumeție montană pe traseul Cheia – Muntele Roșu Spiritul de aventură a fost încurajat prin parcurgerea traseului care a durat patru ore.

 „Biblioteca Vie” – ocazie unică de a interacționa cu adevărate „cărți vii” – personalități remarcabile din diverse domenii, care au petrecut câteva ore alături de ei, au împărtășit experiențe de viață și perspective legate de valori și repere, protecția mediului și implicare civică.

Personalități:

  • Cristina Radu – Reporter de investigații, Școala 9, HotNews, Snoop.ro;
  • Bogdan Stroe – Grupul de Inițiativă Civică IOR-Titan, Președinte, Cooperativa de Energie și Software Development Manager, Oracle;
  • Cosmina Dinu – co-fondatoare Ferma de Păsări Pășunate, jud. Buzău, și ROMO;
  • Diana Ciuraru – Director Resurse Umane DS Smith
  • Mihaela Marinescu – Sales and Marketing Manager Mustela.

Ce spun participanții

„Am participat la Tabăra de Leadership Eco Provocarea pentru a doua oară. De când am intrat în această comunitate, „motivația” este cuvântul-cheie. De la an la an, nu numai că am extins aria activităților de mediu, ci am și îmbunătățit calitatea lor.

Tabăra a însemnat o recunoaștere a eforturilor echipei Eco Provocarea din școala noastră și o oportunitate de a aprofunda cunoștințele legate de ce înseamnă o comunitate unită, de a interacționa cu specialiști pe probleme de mediu, specialiști în leadership.

Organizarea activităților taberei a fost impecabilă: programul, deși încărcat, devenea prea scurt, întrucât doream ca activitățile să se prelungească. Același lucru l-au simțit și elevii noștri, ceea ce denotă că obiectivele taberei au fost îndeplinite. Vom disemina cele învățate elevilor și părinților acestora.

Acțiunile Eco Provocarea TREBUIE să continue! Tinerii noștri au nevoie de modele reale, de activități în care să își manifeste creativitatea și dragostea pentru mediu”, ne-a spus Maria Bularca – Liceul Teoretic „Mircea Eliade” Întorsura Buzăului.

Tabăra Eco Provocarea este mai mult decât o simplă tabără ce dezbate probleme de mediu. Aceasta este o proiecție a persoanelor în viitor, o reflecție asupra vieții dintr-o perspectivă nouă, plină de speranță și conștientizare.

Este formarea unei comunități cu visuri mari pentru schimbarea viitorului, care trece printr-o serie de activități inedite în cadrul taberei, cu scopul de a dezvălui aspirațiile și calitățile fiecărui participant. Am plecat din Tabără nu numai cu amintirile plăcute, ci cu speranța și inițiativa de a lăsa în urma mea un oraș, o țară, poate chiar o lume în continuă evoluție, așa cum ne inspiră Eco Provocarea să facem zi de zi!” – a spus Cosmina, o elevă.

Programul național Eco Provocarea reprezintă un efort susținut de educație și conștientizare a tinerilor cu privire la importanța protejării mediului înconjurător și a dezvoltării competențelor de leadership și cetățenie activă, organizat de Viitor Plus – asociația pentru dezvoltare durabilă.

#greeneducation #ecocamp #future #ecotabara #ecoprovocare #elevi #profesori #bibliotecavie

spot_img

Ultimele știri