Cronica Romana: Ziua Europeana a Parcurilor, la cea de-a V-a editie

Lansata cu scopul de a ilustra importanta ariilor naturale protejate europene, “Ziua Europeana a Parcurilor”, sarbatorita in data de 24 mai a fiecarui an, a fost creata de Federatia Europeana a Parcurilor, EUROPARC si marcheaza crearea, in anul 1909, a primelor noua parcuri nationale din Europa, in Suedia.

In Romania, declararea primei rezervatii naturale – Codrul Secular Slatioara – a avut loc in anul 1904, iar din anul 1935 si-a inceput activitatea Parcul National Retezat.

Editia din acest an din tara noastra s-a desfasurat duminica, 24 mai, in organizarea Regiei Nationale a Padurilor (RNP) – Romsilva, in colaborare cu Academia Romana (gazda manifestarii) prin Comisia pentru Ocrotirea Monumentelor Naturii.

“Cu siguranta nu numai in Romania, la 24 mai, pe raza tuturor parcurilor nationale si naturale, se desfasoara simpozioane, expozitii, concursuri, manifestari diverse, toate subsumate ocrotirii naturii”, a declarat, in discursul sau, Mihai Daia, director in cadrul Romsilva.

De asemenea, “astazi (n.red. duminica 24 mai a.c.) sarbatorim si implinirea a 30 de ani de la infiintarea, in Romania, a doua rezervatii ale biosferei: Retezat si Pietrosu Dornei”, a precizat seful Directiei Arii Protejate din RNP, Mircea Verghelet.

Pe langa reprezentantii institutiilor implicate, la manifestare au fost prezenti sustinand alocutiuni, Jan Sorensen – Amabasadorul ONU in Romania si Françoise Bauer – reprezentant al Consiliul Europei pentru patrimoniul cultural si natural. Aceasta din urma a mai avut o misiune in cadrul evenimentului: acordarea Diplomei Europene pentru Arii Protejate, Parcului National Retezat.

“Diploma recunoaste nu numai calitatea zonei, dar si pe cea a managementului acesteia si este acordata pentru o perioada de cinci ani, dupa care urmeaza sa fie reinoita pentru inca zece ani. Pentru Romania este cea de-a treia diploma acordata, dupa rezervatia biosferei Delta Dunarii, in anul 2000 si Parcul Piatra Craiului, in 2007”, a declarat Françoise Bauer.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri