Cosmarul oceanelor unde toti pestii ar disparea s-ar putea concretiza pana in 2050, in absenta unei restructurari profunde a sectorului pescuitului, au avertizat experti ai ONU, citati de AFP. “Daca diferitele estimari pe care noi le-am primit se adeveresc, atunci vom fi in situatia in care efectiv, in decurs de 40 de ani, nu va mai fi peste”, a declarat presei la New York Pavan Sukhdev, directorul Initiativei pentru o economie verde din cadrul Programului Natiunilor Unite pentru Mediu (PNUE).
Dar, potrivit raportului privind economia verde, pe care PNUE si diversi experti trebuie sa-l faca public in anul acesta si care a fost prezentat in avanpremiera luni, aceasta catastrofa poate fi evitata daca se taie din subventiile pentru pescuit si daca sunt declarate zone protejate pentru pesti, ceea ce cu timpul ar putea duce la o industrie a pescuitului infloritoare. “Lumea epuizeaza capitalul de care are nevoie”, a subliniat directorul PNUE, Achim Steiner Scaderea rezervelor de peste ale planetei este o problema ecologica, dar si o chestiune de subzistenta pentru un miliard de persoane, deseori originare din tarile in curs de dezvoltare si pentru care pestele constituie singura sursa de proteine, potrivit ONU.
Raportul privind economia verde estimeaza ca 35 milioane de persoane traiesc din pescuit in lume, ca 170 milioane de locuri de munca depind de aceasta intr-un mod direct sau indirect si ca in total 520 milioane de persoane sunt dependente financiar de pescuit. Potrivit ONU, 30% din rezervele halieutice au disparut deja si activitatile de pescuit in ansamblu risca sa nu mai fie rentabile pana in 2050. Principalul fenomen ce trebuie combatut, conform raportului, il reprezinta subventiile guvernelor pentru flote de pescuit tot mai numeroase care pescuiesc cantitati tot mai reduse si care nu lasa timp suficient resurselor de peste sa se refaca.