Cronica Romana: Germania interzice porumbul modificat genetic

Germania a decis sa interzica cultivarea si vanzarea de porumb modificat genetic, a declarat, ieri, ministrul german al agriculturii, Ilse Aigner. Interdictia vizeaza numai soiul de porumb rezistent la insecte, denumit MON 810, dezvoltat de firma americana Monsanto, care nu va mai putea fi insamantat pentru recolta din vara acestui an, a informat Ilse Aigner.

“Decizia mea nu este una politica, ci este o decizie care se bazeaza pe fapte”, a declarat Aigner. Anterior Ilse Aigner, care a fost numita in functia de ministru german al agriculturii in luna octombrie 2008, a declarat ca va lua o decizie cu privire la cultivarea organismelor modificate genetic inainte de insamantarile din acest an, care au loc la finele lunii aprilie.

Aproximativ 3.600 de hectare de teren din Germania, in principal in zona de est a tarii, urmau sa fie cultivate cu porumb modificat genetic MON 810. Soiul de porumb MON 810 este singurul tip de organism modificat genetic care poate fi cultivat in UE. Cunoscut sub denumirea porumb Bt a primit aprobarea de a fi cultivat in UE in anul 1998. Mai multe tari membre UE, inclusiv Franta, au interzis cultivarea organismelor modificate genetic, in pofida aprobarii UE.

Potrivit datelor comunicate de Serviciul International pentru Achizitionarea Aplicatiilor Agricole Biotehnice (ISAAA), fermierii din sapte state membre ale UE au cultivat anul trecut organisme modificate genetic, Romania ocupand locul al treilea, in termeni de suprafata cultivata, dupa Spania si Cehia.

Potrivit ISAAA, suprafata de teren cultivata in UE-27 cu organisme modificate genetic a ajuns la 107.719 hectare in 2008, chiar daca numarul statelor europene care cultiva OMG s-a diminuat ca urmare a deciziei Frantei de a interzice cultivarea porumbului modificat genetic.

Suprafata totala cultivata cu cereale in UE este de aproximativ 60 de milioane de hectare. Si in 2008, Spania a ocupat primul loc in UE in ceea ce priveste suprafata cultivata cu OMG, 79.268 hectare, in crestere fata de 75.148 de hectare in 2007, urmata de Cehia, cu 8.380 de hectare cultivate cu OMG in 2008, in crestere fata de 5.000 de hectare in 2007.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri