Criza extincției: 5 lucruri pe care trebuie să le știi

Lumea trece printr-a șasea extincție în masă, pierzând într-un ritm fără precedent specii de animale și plante. Cristiana Pașca Palmer, secretar executiv al Convenției ONU pentru Diversitate Biologică, a vorbit cu BBC News despre ce putem face la nivel individual pentru a combate pierderea biodiversității.

Înțelege implicațiile pierderii biodiversității

Biodiversitatea este un capital pe care nu ne permitem să-l pierdem, fiind fundația rețelei ecologice a vieții, care ne asigură hrană, apă și aer curat.

Pașca Palmer a explicat că pierderea biodiversității este un ucigaș tăcut, deoarece impactul său nu este la fel de vizibil ca cel al schimbărilor climatice, dar în multe feluri este mult mai periculos.

Un studiu recent realizat de WWF arăta că în ultimii 44 de ani au dispărut 60% din populațiile de vertebrate sălbatice.

ONU: trebuie să oprim pierderea biodiversității sau vom ajunge la extincție

Gândește-te la ce mănânci

Alegerile noastre alimentare au implicații semnificative pentru sănătatea planetei.

„Nu spun că toată lumea ar trebui să devină vegetariană. Dar ar trebui să existe o înțelegere că preferința noastră pentru carne contribuie la schimbările climatice, care la rândul lor contribuie la afectarea habitatelor și ecosistemelor.”, a explicat Pașca Palmer.

Studii recente arată că lumea trebuie să își reducă semnificativ consumul de carne pentru a evita schimbările climatice și pierderea biodiversității, însă oamenii de știință avertizează că în ritmul actual, consumul de carne va crește și va avea un efect devastator asupra mediului. Un alt studiu recent avertiza că Europa trebuie să își înjumătățească producția de produse animale, atragând atenția asupra efectelor negative ale sistemelor nesustenabile de creștere a animalelor.

Gândește-te la ce cumperi

Produsele pe care le alegem sunt obținute de multe ori în moduri nesustenabile, exploatând viața naturală și contribuind la pierderea biodviersității.

„Consumatorul poate fi informat. De exemplu, sandwich-ul tău cu ton – de unde vine acel ton? Este acel habitat afectat sau amenințat?”

Greenpeace: Compania Mondelez contribuie semnificativ la distrugerea habitatelor naturale ale urangutanilor pentru producția uleiului de palmier

Green Report Shop Produse ECO

Plantele și animalele mici sunt la fel de importante ca cele mari, carismatice

Pașca Palmer spune că este deseori întrebată de ce ar trebui să ne pese de un fluture care este pe cale de dispariție în Amazon, sau de pierderea unei specii de insecte mici.

„Ideea este că dacă le pierdem, pierdem și rolul lor în sistemul general. Și treptat vom asista și la impactul schimbărilor climatice – schimbarea bunei funcționări a ecosistemelor.”

Un nou studiu trage un semnal de alarmă privind declinul populațiilor de insecte

Oferă tuturor o voce

Pașca Palmer a explicat că eforturile de a gestiona pierderea naturii implică un proces consultativ complex, care este inclusiv și transparent, și ține cont de perspectivele societății civile, a populațiilor indigene, a tinerilor și a comunității de afaceri.

Oamenii de știință cer încheierea unui pact în stilul Acordului de la Paris pentru protejarea biodiversității

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri